2022. január 22.
Vince napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül

A minestrone (ejtsd: minesztróne) az olasz konyha egyik kedvelt egytállevese, amelyet régiónként eltérő módon készítenek. A sok idényzöldség használata mindegyikre jellemző, az eltérés a „levesbetétben” rejlik. Egyes vidékeken (Toszkánától délre) aprótésztával, máshol (főleg Lombardiában és környékén) rizzsel gazdagítják. Magam is gyakran kedvet kapok hozzá, de családiasan csak
úgy nevezzük, hogy „mindent-bele-leves”. Ez itt a tésztás változat.


Fotó: Hemző Károly

Téli minestrone
csicseriborsóval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g csicseriborsó
  • 1 liter erőleves (2 kockából)
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 kisebb édesköménygumó
  • 80 g zellergumó
  • 150 g kelbimbó
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1-1 csipet szárított kakukkfű és rozmaring
  • só, bors
  • 40 g csigatészta
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 1/4 piros húsú paprika

1. A csicseriborsót előző este beáztatjuk hideg vízbe, másnap leöblítjük, az erőleveshez adjuk, és mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (25-30 perc).

2. Közben a zöldségeket megtisztítjuk. A pórét és a sárgarépát felkarikázzuk, az édesköményt és a zellert apró kockákra vágjuk. A kelbimbók szárfelőli oldalát keresztirányban bemetsszük, ha nagyok, félbevágjuk.

3. Üvegesre pároljuk az olajban a pórét. Rádobjuk a zöldségeket, 2 percig pirítjuk, aztán hozzákeverjük a paradicsompürét, majd 1 perc múlva a kakukkfűvel, rozmaringgal és egy kevés őrölt borssal illatosítjuk. Felöntjük 7 dl hideg vízzel, fedő alatt puhára pároljuk (30 perc).

4. Levével együtt a zöldségekhez adjuk a csicseriborsót, majd a tésztát, és lassú forralással puhára főzzük. A petrezselymet finomra, a paprikát vékony csíkokra vágjuk, lazán a leveshez keverjük, utánasózzuk, borsozzuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Készíthetjük (400 g) csicseriborsó-konzervből is: szűrőtálba csúsztatva bő vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, a levesben puhára főtt zöldségekhez adjuk, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

210 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Kukoricás
paradicsomleves

Gazdag spárgás
zöldségleves

Tonhalas brokkolisaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sült zöldség
paprikapestóval

Csípős kukoricaleves

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Tepsiben sült
rozmaringos krumpli

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Hagymaleves
sajtos-diós bagettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: