DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Elendel
Csokoládékrémkehely
mandarinnal
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 5+2 dl tej
- 4 tojássárgája
- 100 g +1 ek. porcukor
- 30 g kakaó + a szóráshoz
- 80 g finomliszt
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 2+1,5 dl tejszín
- 4 ek. illatos (mandula-, narancs-) likőr vagy brandy
- 2 mag nélküli mandarin
- néhány menta- vagy citromfűlevél
1. 5 dl tejet a felforrósítunk. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, kikeverjük 100 g porcukorral. Összeszitáljuk a kakaót és a lisztet, 2 dl hideg tejjel felváltva a tojáskrémhez adjuk, simára-csomómentesre keverjük. Apránként felöntjük és eldolgozzuk a forró tejjel, majd gőz fölött (vagy a tejeslábasba visszaöntve) folyamatosan keverve besűrítjük.
2. Leemeljük a habüstöt a gőzről, beleforgatjuk-olvasztjuk a krémbe a vaníliás cukrot, lefedjük, és hideg vízfürdőbe állítva, olykor megkeverve (hogy meg ne bőrősödjön a teteje) kihűtjük. Beleforgatunk 2 dl kemény habbá vert tejszínt, a likőrt/brandyt, és arányosan elosztva 4 szépséges kehelybe vagy tálkába szedjük-simítjuk.
3. Folpackkal gondosan letakarjuk a kelyheket, fogyasztásig, de legalább 4 órára betesszük a hűtőszekrénybe (előző nap is elkészíthetjük).
4. Tálalás előtt megtisztítjuk és gerezdekre bontjuk a mandarint. 1 ek. porcukorral kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi rózsákat-pamacsokat nyomuk belőle a krém tetejére. Néhány csipet kakaóval, a mandaringerezdekkel és menta- vagy citromfűlevélkékkel vidámítjuk. Rolettit, édes ostyát kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– Készíthetjük több mandarinnal is: a gerezdeket félbevágjuk, meglocsoljuk némi illatos likőrrel, a kelyhek aljára szórjuk, és arra szedjük a krémet.
– Kakaó helyett használhatunk 60 g étcsokoládét is, amelyet beleolvasztunk a forró krémbe.
Elkészítési idő:
35 perc
+ 4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
572 kcal/adag
Nehézségi fok: