HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Cukkinis csirkemell
tejszínes gombamártásban
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 kisebb egész csirkemellfilé
- só, bors
- 4 zsályalevél
- 4 zsenge cukkini
- 3 ek. vaj/margarin
- 1 karcsú póréhagyma
- 250 g vargánya vagy sampinyon gomba
- 1 csokor petrezselyem
- 1 púpozott ek. rizsliszt
- 4 dl tejszín
- 1 piros húsú paprika
1. A csirkemelleket leöblítjük, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. 1-1 leöblített zsályaleveket fektetünk az egyik fél mellre, ráhajtjuk a másik fél mellet, jól összenyomjuk.
2. A cukkinikat megmossuk, szárvégüket levágjuk, hosszanti szeletekre gyaluljuk. 4 nagyobb alufólialapot vékonyan megkenünk vajjal/margarinnal. Kissé egymásra csúsztatva mindegyikre 6-8 cukkiniszeletet fektetünk, közepükre helyezünk 1-1 összepárosított csirkemellet, ráhajtjuk a cukkinisort, végül nem túl szorosan becsomagoljuk az alufóliába. Tepsibe rakosgatjuk, és 200 °C-ra előmelegített 35-40 percig pároljuk.
3. Megtisztítjuk a póréhagymát és a gombát. A póréhagyma fehér és világoszöld részét felkarikázzuk, üvegesre pároljuk a maradék vajban/margarinban. A gombát felaprózzuk, a póréhagymára dobjuk, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. A petrezselymet finomra vágjuk, 1 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez, a többit a gombához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a rizsliszttel, felengedjük a tejszínnel, és mindössze 2-3 percig főzzük-sűrítjük.
4. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit-magjait eltávolítjuk, apróra felkockázzuk. A csirkemellekről lehántjuk az alufóliát, sütőlapáttal tálra emeljük őket. Az alufóliában lévő pecsenyelét a mártáshoz szűrjük, még egyet forralunk rajta, majd a hús mellé szedjük, tetejét pedig megszórjuk a paprikakockákkal és a félretett petrezselyemmel. Szerecsendióval ízesített burgonyapüré, -krokett, currys párolt rizs vagy héjában sült újkrumpli illik hozzá.
Tippek:
– Pulykamellből, szálkamentes halfiléből is készíthetjük.
– Ha sampinyon gombából készítjük, 30-40 g szárított, előzőleg 15 percre langyos vízbe áztatott erdei gombával bolondíthatjuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor