KÖRETEK > Zöldségköretek

Fotó: Hemző Károly
Currys-zöldséges
lencse
Hozzávalók 4 személyre:
1. A lencsét átválogatjuk, leöblítjük, 1 órára beáztatjuk hideg vízbe, majd az áztatólében feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a meghámozott fokhagymát és az egyik fej hagymát, só nélkül, félig lefedve puhára főzzük (35-40 perc).
2. Közben a karfiolt és a brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk. A maradék 1 fej hagymát finomra vágjuk, és üvegesre fonnyasztjuk az olajban. Megszórjuk a curryvel/kurkumával, hozzáadjuk a sárgarépát és az ételízesítőt, 2 percig pirítjuk. Aláöntünk 3 dl vizet, felforraljuk, aztán beletesszük a karfiolt és a brokkolit (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), fedő alatt 12-15 percig főzzük.
3. A lencsét leszűrjük. Elkeverjük a tejfölben a rizslisztet, a zöldségekhez adjuk, 2-3 percig főzzük-sűrítjük. Beleforgatjuk a lencsét, utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és éppen csak átforrósítjuk. Nem túl mély tálba szedjük, tetejét néhány paprikacsíkkal és menta- vagy petrezselyembóbitával díszítjük. Köretként vagy hústalan egytálételként kínálhatjuk.
Tippek:
– Mivel a lencse főzőleve értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, érdemes megtartani (akár a mélyhűtőbe eltenni) és leves készítéséhez később felhasználni.
– Ha a lencsét előző este, illetve 8-12 órával a főzés előtt beáztatjuk hideg vízbe, mindössze 15-20 perc alatt megfő.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor
Elkészítési idő:
1 óra
+1 óra áztatási idő
Energiatartalom:
374 kcal/adag
Nehézségi fok: