Fotó: Hemző Károly

A póréhagyma
tisztítása

A karcsú, olykor 1 méter magasra megnövő póréhagyma lazább szárában gyakran találhatók szemcsés földmaradványok, amelyre termesztési módja a magyarázat, ugyanis ahogy növekszik a póré, úgy kupacolják-töltik fel szárára a termőföldet, ezáltal a takart részek szép fehérek, zsengék maradnak.

Nyersen közvetlenül a gyökér feletti zsenge-fehér részét használjuk, főzve-párolva ropogós-világoszöld középső részét is, amelyet azonban gondosan meg kell tisztítani-mosni:
A póré gyökértalpát és szárvégét eltávolítjuk, általában 15-20 cm-es darabokra vágjuk, a szár felé haladva sérült vagy kemény, külső sziromrétegét szakaszosan lehántjuk. A pórédarabokat hosszában mélyen bevágjuk, és – a rétegeket meglazítva-bontva – erős vízsugár alatt leöblítjük.