EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Elendel
Sonkás-pórés
rakott kenyér
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy vagy 2 közepes fej hagyma
- 2 karcsú szál póréhagyma (kb. 500 g)
- 100 g edami sajt
- 2 ek. olaj + a tálhoz
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 1 púpoztt ek. finomliszt
- 2 dl tej
- só, bors
- 8 nagyobb szelet rozs- vagy sokmagos kenyér
- 8 nagyobb szelet főtt, füstölt sonka vagy sovány tarja
- 2 ek. tisztított napraforgómag
- 1/2 piros húsú paprika
1. A sütőt előmelegítjük 200 ° C-ra. A hagymát és a pórét megtisztítjuk, a hagymát finomra, a pórét nem túl vastag karikákra vágjuk. A sajtot megreszeljük.
2. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, rádobjuk a hagymát és a pórét, hozzáadjuk az ételízesítőt, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve 5 percig fonnyasztjuk. Meghintjük a liszttel, felöntjük a tejjel, valamint ½ liter vízzel, és még 5 percig forraljuk-sűrítjük. Beleolvasztjuk a sajt 2/3-át, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. Nagyobb, csinos tűzálló tálat vékonyan kikenünk olajjal. Minden szelet kenyérre 1-1 sonka- vagy tarjaszeletet fektetünk úgy, hogy a szélek szabadon maradjanak. Kissé egymásra csúsztatva a tálba sorakoztatjuk a sonkás kenyérszeleteket, köréjük-közéjük szedjük a sajtos hagymamártást, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és a forró sütőben 20 percig sütjük.
4. Közben felforrósított serpenyőben, zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk a napraforgómagot, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Kivesszük a rakottast a sütőből, 5 percet pihentetjük (tűzforró a belseje!), megszórjuk a napraforgómaggal, valamint az apró kockákra vágott paprikával, és melegen tálaljuk. Egyszerű, kiadós, kitűnő vendégváró!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör