SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
Európa egyik legnagyobb narancsligetében október végén-november elején kezdődik a mandarin- és narancsszüret, de egészen tavaszig tart a szezonjuk.
Ez a pikáns, kissé csípős, helyi specialitásnak számító saláta különösen finom,
ha a sehol másutt, csak a Szicíliában termő, kékesvörös húsú, kárminlevű vérnarancsból készítjük. Jól harmonizál egyben vagy hirtelen sült, erősen fűszerezett sertéshúsokkal, de ünnepi hidegbüfé részeként is remek.

Fotó: Hemző Károly
Szicíliai olívás
narancssaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 közepes vagy 4 nagyobb narancs
- néhány salátalevél
- 1 kis fej lilahagyma
- 16-20 szem fekete olívabogyó
- 1/2 citrom leve
- 1/2 kk. őrölt fehér mustármag
- só, bors
- cayenne-i bors vagy chilipor
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-megsikáljuk. 1 narancs héját mélyebb tálkába reszeljük. Az összes narancsot vastagon, hogy fehér bundájukból a legcsekélyebb se maradjon rajtuk, meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a narancshúst – a leeső héjakból és a filézés után megmaradó „hártyavázból” kinyomjuk a narancslét, felfogjuk. Körkörösen egymásra csúsztatva lapos tálra rendezzük a narancsgerezdeket.
2. A salátaleveleket megmossuk, szárazra lapogatjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. Az olívabogyókat lecsepegtetjük, és a hagymakarikákkal együtt a narancs tetejére szórjuk.
3. Az öntethez a reszelt narancshéjhoz szűrjük a felfogott narancslét, hozzáadjuk a citromlét, a mustármagot, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, 1-2 csipet cayenne-i borsot, alaposan elkeverjük, végül kézi habverővel cseppenként beledolgozzuk az olívaolajat. Meglocsoljuk vele a saláta tetejét, és a salátalevelekkel, apró chilipaprikákkal vidámítva tálaljuk.