LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Elendel
Paradicsomos-
húsos bableves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 doboz főtt fehérbab (kb. 400 g)
- 1 doboz főtt vörös kidney bab (kb. 400 g)
- 1 karcsú szál póréhagyma
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 400 g darált hús (sertés és marha vegyesen)
- só, bors
- 1 ek. finomliszt
- 1 doboz felaprózott paradicsom (kb. 400 g)
- 4 ek. csípős ketchup
- 1 ek. ételízesítő
- 2 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
- 1 hegyes csípős paprika
- 2-4 koktélparadicsom
- 1 szál petrezselyem
1. A kétféle babot szűrőtálba csúsztatjuk, bő, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A hagymaféléket megtisztítjuk, a póré fehér és világoszöld részét felkarikázzuk, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.
2. Nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat, morzsásra-barnára pirítjuk benne a darált húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a liszttel, 1 perc múlva lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük a pirospaprikával. Hozzáadjuk a paradicsomot (levével együtt), a ketchupot, az ételízesítőt és a száráról lecsipkedett, illetve szárított kakukkfüvet, felöntjük 1 liter vízzel, aztán visszatesszük a tűzre, és félrebillentett fedő alatt 15 percig főzzük.
3. A csípős paprikát, a koktélparadicsomot és a petrezselymet megmossuk, a paprikát felkarikázzuk, a paradicsomokat elnegyedeljük. A leveshez keverjük a kétféle babot, a csípős paprika felét, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, 4-5 percig forraljuk. Mély tálba szedjük, hozzáadjuk a paradicsomot, tetejét megszórjuk a maradék paprikával, és petrezselyemmel vidámítva tálaljuk. Friss kenyér illik hozzá.
Tippek:
– Kakukkfű helyett 1 babérlevéllel is ízesíthetjük.
– Készíthetjük egy- vagy kétféle, összesen 250 g előzőleg beáztatott, majd puhára főzött szárazbabból is, ez esetben víz helyett a bab főzőlevét használjuk a leveshez.