ITALOK > Meleg italok

Fotó: Hemző Károly
Narancsos-illatos és
fűszeres-brandys kávé
Hozzávalók 4 csészéhez:
- A narancsos-illatos kávéhoz:
- 2 narancs
- 8 ek. mandulalikőr (pl. Amaretto)
- 4 dl frissen főtt, erős kávé
- 2 dl víz
- kisujjnyi fahéj
- 4 szegfűszeg
- 2 db (vagy 1/4 kk. őrölt) szerecsendióvirág
- 40 g barnacukor
- 1 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- A fűszeres-brandys kávéhoz:
- 4 dl frissen főtt, erős kávé
- 100 g kristálycukor
- 1/4 kk. őrölt kardamom
- 2,5 dl víz
- 1 dl tejszín
- 6 cl (6 nagy evőkanál) brandy
- 2 kk. csokoládéforgács
1. A narancsos-illatos kávéhoz: a narancsokat forró folyó víz alatt gondosan megmossuk, az egyiket hajszálvékonyan meghámozzuk, héját gyufaszálnyi csíkokra szeljük, a másik narancsot 4 gerezdre vágjuk. A mandulalikőrt mélytányérba öntjük, beleforgatjuk a narancsgerezdeket, és 15-20 percig érleljük. Közben a kávét és a vizet lábaskába öntjük, hozzádjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendióvirágot és a barnacukrot, éppen csak felforraljuk, majd fedő alatt 10 percig állni hagyjuk. 4 pohár aljára helyezzük a narancsgerezdeket; a pácot, azaz a mandulalikőrt a kávéhoz adjuk, felforrósítjuk, végül a narancs tetejére szűrjük. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral, a kávé tetejére púpozzuk, és azonnal tálaljuk.
2. A fűszeres-brandys kávéhoz: lábaskában összeforraljuk a kávét, a cukrot, a kardamomot és a vizet, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 20 percig pihentetjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A kávét újólag felforrósítjuk, hozzáadjuk a brandyt, 4 pohárba öntjük, tetejét az arányosan elosztott tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal díszítjük.
Tippek:
Kardamomot és szerecsendióvirágot delikatesz-üzletekben (pl. Ázsia-boltokban) vásárolhatunk. Őrölt állapotban jó hasznukat vesszük a sütésnél, sőt egzotikus ételek készítésénél is.
Elkészítési idő:
30 perc
italonként
Energiatartalom:
167 kcal/csésze
Nehézségi fok: