KÖRETEK > Zöldségköretek

Fotó: Hemző Károly
Zsályás-fokhagymás
sütőtöktallér
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g sütőtök (sonkatök) „nyele”
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 4 zsályalevél + a díszítéshez
- 4 ek. olaj
- 1/4 cseresznyepaprika
- só, bors
1. A sütőtököt megmossuk, szárazra töröljük, „nyelét”, azaz a vékonyabb felét leválasztjuk a dundibb részéről (ebből kitűnő levest, pürét stb. készíthetünk), aztán burgonyahámozóval lehántjuk a héját, és kb. 1/2 cm vastag korongokra-tallérokra szeleteljük. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, tenyérrel vagy húsverővel kissé ellapítjuk. A zsályaleveleket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet.
2. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét, beledobjuk a fokhagymagerezdeket, az eltördelt cseresznyepaprikát és 4-5 zsályalevelet, majd egy sorban, egymás mellé beleteszünk 6-8 töktallért. Mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük – a fokhagymagerezdeket és a zsályát mindig a töktallérok tetejére tesszük, hogy meg ne égjenek!
3. Papírkendőre terítjük, meghintjük a tetejüket sóval és frissen őrölt borssal, majd fedővel vagy alufóliával betakarva melegen tartjuk, amíg a maradék olaj felhasználásával megsütjük a többi töktallért is. Kissé egymásra csúsztatva tálra rendezzük, és a sült fokhagymával, zsályalevelekkel díszítjük. Frissen sült szárnyas-, sertéshús mellé köretként kínálhatjuk, de petrezselymes rizzsel vagy szerecsendióval illatosított burgonyapürével kitűnő egytálétel válik belőle.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor