2022. január 17.
Antal napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Ha csak a tejszín, a füstölt szalonna és a gomba zamata uralná a mártást,
alig különbözne a finom szaftos húsételekől – amilyen például a jól ismert
bakonyi szelet –, ám a sok hagyma és a mustár teljesen megbolondítja. Egyszerűsége és finomsága folytán kezdőknek is melegen ajánlom, biztos siker!


Fotó: Hemző Károly

Mustáros szűzpecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy fej hagyma
  • 400 g (barna) sampinyon gomba
  • 100 g bacon vagy füstölt húsos szalonna
  • 2 (összesen 700-750 g) sertésszűzpecsenye
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 púpozott ek. ételízesítő
  • 2 púpozott ek. finomliszt
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 ek. enyhén csípős mustár
  • 4-5 szál petrezselyem

1. A hagymákat meghámozzuk, félbevágjuk, felkarikázzuk. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A szűzpecsenyék ezüstös hártyáját lefejtjük, elkeskenyedő végüket (hogy formásabbak legyenek) leválasztjuk, a 2 húsdarabot 4 részre vágjuk.

2. A vajat/margarint és az olajat serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a húsdarabokat és a leválasztott „farkincákat”, élénk tűzön körbepirítjuk-megkapatjuk őket, aztán áttesszük egy csinos sütőedénybe, meghintjük sóval és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal.

3. A mártáshoz a pecsenyealjban ropogósra sütjük a szalonnát. Rádobjuk a hagymát, 2 perc múlva a gombát, további 3 percig együtt pirítjuk, aztán hozzáadjuk az ételízesítőt, felengedjük 2 dl vízzel, és félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig pároljuk. Megszórjuk és összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük a tejszínt, a mustárral, sóval és borssal ízesítjük, szelíd tűzön 3-4 percig forraljuk.

4. A hús tetejére és köré szedjük a mártást, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt néhány percet pihentetjük, végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és petrezselyem- vagy egyéb zöldfűszerbóbitákkal díszítve kínáljuk. Rozmaringos-fokhagymás tört krumpli, szerecsendióval illatosított krumplipüré, krokett, párolt rizs illik hozzá.

Tippek:

Liszt helyett sűríthetjük a rendkívül kényelmes és gyors, aprócska „kukacok” formájában kapható ételsűrítő granulátummal is (4 ek. kell belőle), amelyet a végén adunk a mártáshoz, és éppen csak sűrűsödésig forrósítjuk vele.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

628 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 24 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 24 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Szerencsegomba
tojásból

Krumplisaláta
túrókrémmel

Húsos
lilahagymatorta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Mimóza
tojássaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Almás-zöldséges
heringsaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Gazdag rizssaláta
tojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: