2019. november 23.
Kelemen napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban


Fotó: Hemző Károly

Lecsó

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g paradicsom
  • 1 kg zöldpaprika
  • 2 nagy fej hagyma
  • 100 g füstölt szalonna
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. enyhén csípős pirospaprika

1. A paradicsomot 2 percre forró, majd jéghideg vízbe merítjük, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, aztán vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk és apróra felkockázzuk.

2. A szalonnát ugyancsak apró kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk, az olajhoz adjuk, és mérsékelt tűzön zsírjára pirítjuk. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, aztán visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk-sűrítjük. Beleforgatjuk a zöldpaprikát, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük, utánasózzuk. Petrezselymes burgonyával, párolt rizzsel vagy egyszerűen friss házikenyérrel kínálhatjuk.

Tippek:

– 100 g felkarikázott paprikás kolbásszal (amelyet a paradicsommal egyidejűleg adunk az ételhez), vagy személyenkét 1 pár benne főtt virslivel, debrecenivel is gazdagíthatjuk.
– Ha túlságosan leveses a paradicsom és/vagy a paprika, közvetlenül azután, hogy a paprika kissé összeesik, szórhatunk a levébe 80-100 g hosszú szemű rizst is - pompás egytálétel válik belőle!
– A paprikával egyidejűleg adhatunk hozzá 200 g felkockázott cukkinit vagy padlizsánt is, ez utóbbit előzőleg 30 percre erősen besózzuk (hogy kesernyés levét kidobja), majd leöblítjük.

Megjegyzések:

a lecsó számos magyaros étel alapja, jellegzetes zamatát a makói vöröshagyma, a tipikus, vékony héjú, magyar zöldpaprika (amely voltaképpen sárga) és a finom, kissé csípős magyar fűszerpaprika adja.

Italajánlat:

félszáraz fehér- vagy vörösbor, fröccs

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

295 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Marharagu
sáfrányos rizottóval

Töltött káposzta

Sonkás
polentapogácsa

Tiszai halászlé

Szilvásgombóc

Libatepertő és
hideg libamáj

Tejszínes-gombás
galuska

Diós-mákos bejgli

Magyaros
töltött paprika

Marhahúsleves

Esterházy-rostélyos

Paprikás krumpli –
elegánsabban
serpenyős burgonya
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: