DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Hemző Károly
Ananászos
gyümölcssaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 narancs
- 1 citrom
- 2 ek. porcukor
- 1 dl narancs- vagy mandulalikőr (pl. triple sec, amaretto)
- 1 közepes, friss ananász vagy 1 nagy doboz (felaprózott) ananászbefőtt
- 1 savanykás alma
- 1 körte
- 10-10 szem zöld és piros koktélcseresznye
- 1 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 1/2 tasak habfixáló
1. A citrusféléket forró folyó víz alatt gondosan megmossuk. A narancsokat héjastul felkarikázzuk, a középső, formás karikákat félretesszük, lefedjük. A narancsmaradék és a citrom levét kinyomjuk, átszűrjük, majd elkeverjük a porcukorral és a likőrrel.
2. Az ananászt leöblítjük, bóbitáját és a talpát leválasztjuk. Hosszában elnegyedeljük, középső, fás torzsarészét kiemeljük, majd kivágjuk a héjbölcsőből az ananászhúst, és felaprózzuk. Az almát és a körtét megmossuk, meghámozzuk, kettészeljük, magházukat kiemeljük, és az ananászhoz hasonló darabokra-kockákra vágjuk, azonnal beleforgatjuk a likőrös citromlébe, hogy meg ne barnuljanak. Hozzáadjuk az ananászt, 4 száras cseresznye kivételével a félbe-negyedbe aprózott koktélcseresznyéket, és lazán összekeverjük. Fóliával letakarjuk, 1 órára hidegre tesszük.
3. Tálaláskor kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval. A félretett narancskarikákkal kibélelünk 4 kompótostálkát, beleszedjük a gyümölcssalátát, tetejét dundi habrózsákkal és a félretett koktélcseresznyével díszítjük.
Tippek:
– Készíthetjük befőttekből vagy egyéb idénygyümölcsökkel (kivi, banán, grépfrút, néhány szem mélyhűtött málna stb.) is,
– 1-2 gombóc vaníliafagylalttal is gazdagíthatjuk.
Elkészítési idő:
25 perc
+1 óra hűlési idő
Energiatartalom:
357 kcal/adag
Nehézségi fok: