EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok
Minden „bakonyi” névre hallgató étel alapja a – lehetőleg erdei – gombából készített, tejfölös/tejszínes paprikás. Ha külföldi vendégeink vannak, különösen ajánlom – feltéve, ha biztosan tudjuk, hogy szeretik a gombát.

Fotó: Hemző Károly
Bakonyi
palacsintametélt
Hozzávalók 4 személyre:
- A palacsintához:
- 200 g finomliszt
- 4 dl tej
- 4 tojás
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. olaj
- Továbbá:
- 800 g fehér és barna sampinyon gomba vegyesen
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olaj
- 1 kk. pirospaprika
- 1 ek. csípős paprikakrém
- 1 ek. paradicsompüré
- 1/4 kk. szárított kakukkfű
- 1 ek. rizsliszt
- 4 dl tejföl
- diónyi vaj/margarin a tálhoz
1. A palacsintához simára keverjük a lisztet a tejben eldolgozott tojásokkal, 1/2 kk. sóval, majd lefedjük, és 1/2 órát pihentetjük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A gombát felszeleteljük, a zöldpaprikát és a meghámozott paradicsomot felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 3 ek. felforrósított olajban. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a paprikakrémet, a paradicsompürét, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, majd rádobjuk a gombát, és fedő alatt puhára pároljuk (15-20 perc). Elkeverjük a rizsliszttel és a tejföllel, jól összeforraljuk.
3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű sütőedényt. A petrezselymet (néhány bóbita kivételével) finomra vágjuk, 2 ek. olajjal együtt a palacsintatésztához keverjük, és 16 palacsintát sütünk belőle. Kettesével feltekerjük őket, ujjnyi széles csíkokra metéljük, lazán a sütőedénybe szórjuk-kanyarítjuk, végül bevonjuk a gombapaprikással, és 200 °C-ra előmelegített sütőben átforrósítjuk (15-20 perc). Petrezselyemmel díszítve mihamarabb tálaljuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé