HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Csirkemell
céklás rizzsel
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes fej cékla (200 g)
- 4 csirkemellfilé (600 g)
- 1 kk. provence-i fűszerkeverék
- 1/4 cseresznyepaprika
- 1/2 citrom leve
- 2+2 ek. olaj
- 1 tyúkhúsleveskocka
- 1 közepes fej hagyma
- 200 g kerek szemű rizs
- só, bors
- 1 narancs
- néhány mentalevél
1. A céklákat megmossuk, és bő vízben, héjastul majdnem puhára főzzük (25-30 perc), aztán meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, és szálasra reszeljük.
2. A húst leöblítjük, meghintjük a fűszerkeverékkel, a durvára tört cseresznyepaprikával, a citromével és 2 ek. olajjal, majd lefedjük, és a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.
3. A tyúkhúsleveskockát 4 dl vízbe morzsoljuk, felforraljuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 2 ek. felforrósított olajban. Rádobjuk a rizst, élénk tűzön 1 percig pirítjuk, aztán hozzákeverjük a céklát, felöntjük a húslevessel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, mérsékelt tűzön, kétszer-háromszor megkeverve 8 percig főzzük, végül lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt 12-14 percig puhítjuk-puffasztjuk (ez idő alatt a fedőt nem emelgetjük, mert megszökik a gőz, és nem puhul meg a rizs!)
4. A hús alól serpenyőbe öntjük és felforrósítjuk az olajat. A csirkemelleket megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal, mindkét oldalukat pirosra sütjük az olajban (3+3 perc), majd fedő alatt, mérsékelt tűzön további 8 percig pároljuk. Kissé rézsútosan felszeleteljük, tálra rendezzük, héjas narancsszeletekkel, mentalevélkékkel díszítjük. Az átszűrt pecsenyelét csészébe, a céklás rizst külön tálba szedve kínáljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor
Elkészítési idő:
50 perc
+ 30 perc pácolási idő
Energiatartalom:
459 kcal/adag
Nehézségi fok: