SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
A hófehér, tömör-gömbölyded fejű karfiolt találóan kelvirágnak is nevezik, hiszen valóban virágja a növénynek. Szoros rokonságban áll a mediterrán származású,
a zöld különféle árnyalataiban pompázó, kócos-rendetlen üstökű brokkolival, amely igénytelensége és magas kálciumtartalma folytán hatalmas világkarriert csinált. Nyersen és párolva, salátának, savanyúságnak, felfújtnak, levesnek, köretnek, vagy rakottasnak egyaránt finom.

Fotó: Hemző Károly
Hagymás-répás
karfiolsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g karfiol
- 2 közepes sárgarépa
- 2 kis fej lilahagyma
- 1/2 citrom leve
- 2 szárzeller
- 1/2 piros húsú paprika
- 1 babérlevél
- só, bors
- Az öntethez:
- 100 g majonéz
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl joghurt
- 1 kk. porcukor
- 1 csokor petrezselyem
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A karfiolt kisebb rózsákra bontjuk, a sárgarépát felkarikázzuk. A lilahagymákat szirmaikkal párhuzamosan vékony gerezdekre szeljük. Az egyiket félretesszük a díszítéshez, a másikat meglocsoljuk a citromlével. A szárzellert vékonyan felkarikázzuk, a paprikát apró kockákra vágjuk.
2. A karfiolt babérlevéllel ízesített, enyhén sós vízben 10 percig főzzük, aztán jéghideg vízbe szedjük, és lecsepegtetjük. Levében majdnem puhára-ropogósra főzzük a sárgarépát (6-8 perc), azt is lehűtjük, lecsepegtetjük, majd lazán összekeverjük a karfiollal, a zellerrel, a paprikával, valamint a leszűrt hagymával. Nem túl mély tálra halmozzuk, végül a félretett hagymagerezdekkel és néhány petrezselyemlevélkével díszítjük.
3. Az öntethez elkeverjük a majonézben az áttört fokhagymát, a bort, a joghurtot, a porcukrot, végül a finomra vágott petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot. Csinos tálkába/kancsóba szedjük, és a szépség kedvéért csak az asztalnál, fogyasztáskor öntözzük meg vele a salátát. Fehér húsú, főtt vagy sült hideg szárnyasok, halak mellé kínálhatjuk.
Változatok:
– Az öntethez majonéz helyett 2 dl görög joghurtot és 6-7 ek. extra vergine olívaolajat használunk, elhagyjuk a bort, és 1/2 biocitrom reszelt héjával, valamint átszűrt levével, illetve a többi felsorolt hozzávalóval ízesítjük.
– Készíthetjük fele karfiol-fele brokkoli, illetve ezek mélyhűtött változatából is.