VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Mandarinos-májas
zellerfalatkák
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 250 g csirkemáj (szív nélkül)
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 1/2 dl fehérbor
- 2-3 ek. balzsamecet
- 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
- só, bors
- 2-3 szál szárzeller zöldjével
- 2-3 mandarin
- 2 szelet friss szendvicskenyér
- 100 g tejszínes krémsajt (Philadelphia, mascarpone)
- 2-3 szál petrezselyem
- 1 szelet piros húsú paprika
1. A májat megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól, és csíkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, majd megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a májat, 1 percig élénk tűzön pirítjuk-forgatjuk, aztán aláöntjük a bort, a balzsamecetet, megszórjuk a fűszerkeverékkel, frissen őrölt borssal, 1 perc múlva lefedjük, és további 2-3 percig pároljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A zellerszálakat megmossuk, zöldjüket félretesszük a díszítéshez, kemény „szálkáikat” lehántjuk, aljukból 1-1 vékony, hosszanti szeletkét levágunk, hogy ne billegjenek a tálon. A mandarinokat meghámozzuk, gerezdekre bontjuk.
3. A kihűlt májat levével együtt aprítógépbe szedjük, finom péppé turmixoljuk, majd tálba tesszük. Az aprítógépbe tördeljük a szendvicskenyeret, finom morzsává zúzzuk, majd a krémsajttal együtt a májhoz adjuk, és jól összedolgozzuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, csőr nélküli habzsákba szedjük, a szárzellerekbe töltjük-púpozzuk, végül 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Tetejüket a mandaringerezdekkel, néhány petrezselyemlevélkével, a tálat pedig a félretett zellerzölddel és az apróra felkockázott paprikával díszítjük. Fogyasztásig hidegen tartjuk.
Italajánlat:
Aperitifek, pezsgő, bor, sör