2019. november 20.
Jolán napja van

LEVESEK > Levesek hússal

Karácsonykor annyi csábítás kerül az asztalra, hogy legjobb szándékunk
ellenére is bőségesebben étkezünk, semmint kellene. Valamit javít a helyzeten,
ha a menüt könnyű, mindössze csészényi ízletes-illatos levessel nyitjuk,
amely zöldségvirágjaival és tojásrombuszaival mindjárt ünnepi kedvre hangol.

Fotó: Hemző Károly

Csirkeleves
tojáskocsonyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g csirkeaprólék
  • 8-10 szem feketebors
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 350 g sárgarépa
  • 200 g petrezselyemgyökér
  • 100 g zellergumó
  • A tojáskocsonyához:
  • mogyorónyi vaj/margarin
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 4-6 szál petrezselyem

1. Az aprólékról eltávolítunk minden látható zsíradékot, megmossuk, kisebb darabokra bontjuk, 1,5 liter vízzel felforraljuk, majd leszedjük habját, és kissé megsózzuk. Hozzáadjuk a meghámozott hagymát, a zöldpaprikát és paradicsomot egészben, a teatojásba zárt fokhagymát és szemes borsot, valamint a leöblített petrezselyemcsokrot (néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez ).

2. A zöldségeket megtisztítjuk, 1 sárgarépát és a zeller egyharmadát félretesszük, a többit kisebb darabokra aprítjuk, a leveshez adjuk, és mérsékelt tűzön, félig lefedve, gyöngyöző forralással 1 órán át főzzük.

3. A sárgarépából citromhéjhámozóval (vagy késsel, ékelő mozdulatokkal) 4-5 hosszanti csíkot kivágunk, a répát felkarikázzuk (csinos virágokat kapunk). A félretett zellert vékony szeletekre, majd gyufaszálnyi csíkokra szeljük, és 2 merőkanál átszűrt levesben, a sárgarépával együtt 10 percig főzzük, melegen tartjuk.

4. A tojáskocsonyához kikenünk a vajjal/margarinnal egy 22-24 cm átmérőjű, lapos tűzálló tálat. A tojásokat felverjük a tejszínnel, ízlés szerint sóval, csipetnyi őrölt fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval. A tálba öntjük, lefedjük, gőz fölé állítjuk, és szelíd gyöngyözéssel addig forrósítjuk alatta a vizet, amíg a tojás megkocsonyásodik, rezgőssé válik. Levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, végül vágólapra csúsztatjuk, és 2,5-3 cm széles csíkokra-rombuszokra szeljük (csillag-, szív-, virágformával is kiszúrhatjuk).

5. A levest gondosan zsírtalanítjuk, nyeles fém szitába terített, sűrű szövésű vászonszalvétán keresztül, óvatosan, merőkanalanként leszűrjük (a főtt aprólékot és zöldséget majd máskor elfogyasztjuk). A külön megfőzött zellert és a répavirágokat erőleveses-csészékbe szedjük, rámerjük a forró levest, és a tojásrombuszokkal, petrezselyembóbitákkal vidámítva mihamarabb tálaljuk.

Tippek:

– Pompás ünnepre való leves, hiszen előző nap megfőzhetjük, leszűrjük, másnap kihűlt állapotban tökéletesen zsírtalaníthatjuk, így fogyasztás előtt csak a zöldségbetétet és a tojáskocsonyát kell elkészítenünk.
– Főzhetjük 1-1,2 kg darabokra bontott pulykanyakból, kacsa- vagy libaaprólékból is (2-2 és 1/2 óra!) – ez utóbbiakból készült levest különös gonddal kell zsírtalanítani.
– A tojáskocsonyát készíthetjük mikróban is: a fenti módon elkészített, tűzálló tálba öntött tojáskeveréket betesszük a mikróba, és 350 Watt-os fokozaton 3-4 percig forrósítjuk (amíg a közepe is rezgős-kocsonyás állagúvá válik), majd lefedjük, további 3-4 percig pihentetjük, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

208 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Babos-húsos
paradicsomleves

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Zöldségleves májgaluskával

Görög zöldbableves
feta sajttal

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Tavaszi
csirkeraguleves

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Kókuszos-currys
csirkeleves

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Kacsaleves
tojácsillaggal

Húsos-zöldséges
szárazborsóleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: