VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Fűszeres-sós
pirított magok
Hozzávalók 500 g-hoz::
- 1/2 kk. olaj
- 4-5 szál friss vagy 1 ek. szárított kakukkfű
- 1 ág friss (10 cm-es) vagy 1 ek. szárított rozmaring
- 1/2 cseresznye- vagy 1 kis chilipaprika
- 1 tojásfehérje
- 1 púpozott ek. tengeri só
- 200 g hámozott mandula
- 100 g kesudió (natúr)
- 200 g hámozott mogyoró
1. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való nagy tepsit, és hajszálvékonyan megkenjük olajjal. A kakukkfüvet és a rozmaringot leöblítjük, konyharuhával szárazra lapogatjuk, levélkéiket lecsipkedjük, majd nem túl apróra vágjuk. A paprikát eltördeljük vagy ollóval felaprózzuk, magjait és csumáját eltávolítjuk. A tojásfehérjét villával kissé felverjük, aztán beleforgatjuk a kakukkfű-rozmaringkeveréket, a csípős paprikát, a sót, a mandulát, a kesudiót és a mogyorót.
2. Egyenletesen a tepsibe terítjük a keveréket, és a sütő közepén aranybarnára-ropogósra sütjük (10-12 perc). A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tárolva sokáig friss, ropogós csemege marad. Aperitif mellé kínáljuk.
Tippek:
– Celofánzacskóba csomagolva kedves figyelmesség, ajándék is lehet.
– Készíthetjük egyféle olajos magból, egyféle zöldfűszerrel is; különösen finom a rozmaringos pirított mandula.
– Keverhetünk a tojásfehérjébe 1/2 kk. curryt vagy pirospaprikát is, ez esetben a sütő hőfokát vissza kell vennünk 180 °C-ra, mert a fűszerek könnyen megégnek!