DESSZERTEK > Egyéb finom falatok
A „torrone-turrón” nevű olasz-spanyol karácsonyi specialitás édestestvére
ez a finomság. A különbség az, hogy abban egész mandula- vagy diószemek
vannak, és a hosszasan főzött, mézes-cukros-tojáshabos masszát ostyalapok
közé kenik, és hagyják egészen keményre száradni. Szeletkékre-kockákra
vágva kínálják a kedves vendégnek.
Tetszetős, finom ajándék válhat ezekből a golyókból, ha arany vagy ezüst tortacsipkével bélelt papír- vagy fémdobozba rakosgatjuk őket (az egyes
rétegek közé további tortapapírt fektetünk!), és színes szalaggal átkötjük.

Fotó: Hemző Károly
Csokoládés-mézes golyó
Eredeti neve: Torrone
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 250 g dió
- 125 g hámozott mandula
- 125 g hámozott mogyoró
- 50 g fenyőmag vagy pisztácia
- 100 g babapiskóta
- 1 narancs reszelt héja
- 100 g kristálycukor
- 125 g étcsokoládé
- 3 tojásfehérje
- 1 kk. citromlé
- 125 g méz
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 2-3 csepp mandulaaroma
- vaniliás porcukor a hempergetéshez
- minyonpapírtálkák







1. A diót megdaráljuk, a mandulát, a mogyorót és a fenyőmagot/pisztáciát durvára vágjuk, összekeverjük. A babapiskótát nylonzacskóban, húsverővel vagy nyújtófával finomra-morzsásra törjük. A narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük.
2. A kristálycukrot 5 ek. vízzel sziruppá főzzük, beletördeljük a csokoládét, és folyamatosan keverve felolvasztjuk, melegen tartjuk.
3. A tojásfehérjéket a citromlével kemény habbá verjük. A mézet szelíden gyöngyző vízfürdőbe állított edényben felforrósítjuk. Kanalanként, kézi habverővel kíméletesen beleforgatjuk a tojáshabot (A), aztán a sziruppal elkevert csokoládét (B), majd a felaprózott finomságokat (C), a babapiskótát, a fahéjat és a mandulaaromát, végül belereszeljük a narancs héját (D) – a narancsot egyéb célra elhasználjuk.
4. Kivesszük az edényt a meleg vízfürdőből, jégkockákkal lehűtött vízbe állítjuk, és gyakran megkeverve hagyjuk a masszát egészen kihűlni.
5. Kiskanálnyi adagokat szakítunk ki belőle (E), azokból golyókat formálunk, némelyiket vaníliás porcukorba forgatjuk (F), másoknak csak az alját mártjuk porcukorba. Sütőpapírral bélelt tálcán, tüllernyővel letakarva legalább 1 éjszakán át hideg helyen szikkadni hagyjuk. A golyókat másnap ismét porcukorba hempergetjük, majd minyonpapírtálkákba ültetjük, és jól záródó műanyag vagy fémdobozba sorakoztatjuk. Hűvös, száraz helyen 3-4 hétig eltartható.
Elkészítési idő:
1 óra 45 perc
+12 óra szikkadási idő
Energiatartalom:
85 kcal/darab
Nehézségi fok: