2022. szeptember 27.
Adalbert napja van

66 Karácsonyi édesség

3000 éves maja falfestmények, használati tárgyak tanúskodnak arról, hogy
a csokoládé imádata igen régi keletű. Alapanyagát, a rögbilabdára emlékeztető termésben megbúvó kakaóbabot a spanyol konkvisztádorok hozták Európába,
ahol 300 éven át luxuscikknek, sőt patikaszernek számított, és krémsűrűségű
italként fogyasztották. Az 1800-as évek elejétől, miután a hollandok kitalálták, hogyan kel a kakaómasszából kinyerni a kakaóvajat, már egyenes út vezet
a legfinomabb kakaóig, onnan pedig az ét-, majd a közkedvelt tejcsokoládéig,
amely viszont a svájciakat dicséri.

Fotó: Hemző Károly

Csokoládéfortélyok

A
B
C
D
E

– A házi cukrászatban leggyakrabban étcsokoládét, díszítésre pedig a különlegesen jó minőségű, kakaóvajjal dúsított bevonó csokoládékat szoktunk használni, amelyek ét-, tej- vagy fehér változatban kaphatók.

– Mivel a csokoládé már 40 °C-on olvad, mindig vízfürdőben olvasztjuk fel, mert közvetlenül a hőforrással érintkezve könnyen túlhevül, kásás-grízes állaga lesz, elveszti a fényét, beszürkül. Keresünk egy kisebb és egy nagyobb, egymásba illő edénykét. A csokoládét apró kockákra vágjuk-tördeljük (A), a kisebbik edénybe tesszük. A nagyobb edényben felforrósítunk annyi vizet, hogy a kisebb biztosan elérje a felszínét, lebegjen rajta, és folyamatosan keverve felolvasztjuk benne a csokoládét (főkép). A víznek nem szabad felforrnia, mert összeugrik a csokoládé!

– Ha nagyobb mennyiségű olvasztott csokoládéra van szükségünk, először csak a felét olvasztjuk fel, azután keverjük bele a maradékot, így elkerülhetjük, hogy túlhevüljön.

– Ha túlságosan sűrűnek találjuk a bevonó csokoládét (pl. mártogatásra), bátran keverjünk el benne egy kevés étolajat (2-3 ek. olaj/100 g csokoládé), amelytől nemcsak hígabb, hanem fényesebb is lesz, viszont hosszabb a dermedési ideje.

– Mártogatáshoz természetesen mindig több csokoládét kell felolvasztani, mint amennyire valójában szükségünk van. A maradékot kisebb tálcára vagy lapostányérra simított alufóliára öntjük, és hagyjuk kihűlni. A hűtőszekrényben hagyjuk egészen megdermedni, majd összetördeljük (B), és legközelebb ismét felhasználjuk.

Csokoládédíszek:
– Apróbb csokoládéforgácsot úgy készítünk, hogy élére állítjuk a táblás csokoládét, és burgonyahámozóval vékony réteget „farigcsálunk le” róla. Ha még apróbb csokoládéra van szükségünk, közepes lyukú reszelőn megreszeljük, vagy dió-, illetve kis konyhai mindenes darálóval megdaráljuk (C) – nagyobb mennyiségnél feltétlenül ez a jobb módszer, mert nem olvad meg a kezünk melegétől.

Csokoládéleveleket úgy készítünk (pl. a Karácsonyi fatörzs recepthez), hogy kiválasztunk a kívánt mennyiségnél valamivel több, a díszítendő édesség arányainak megfelelő, kisebb méretű, sima felületű levelet (citrom-, narancs-, babérlevél, borostyán stb.), alaposan megmossuk, szárazra törölgetjük. A csokoládét felolvasztjuk, ecsettel vékonyan megkenjük vele a levelek felső, tehát sima felületét (D), vagy ha van száruk, a csokoládé felületén áthúzzuk-mártjuk, majd rácsra rakosgatjuk, és hagyjuk egészen megdermedni. A száruknál kezdve óvatosan lehántjuk a növényleveleket a „csokoládé-lenyomatról” (E), és felhasználásig hidegen tartjuk.


A csokoládé temperálása:
Ha különösen fényes felületet szeretnénk kapni, nem elegendő egyszerűen felolvasztani a bevonó csokoládét, hanem „temperálni”, azaz hőkezelni kell. Ne féljünk tőle, nem boszorkányság.

1. A bevonó csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőbe állítva, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. Mivel a benne lévő kakaóvaj olvadáspontja 34 °C, a hőmérsékletnek némileg magasabbnak kell lennie (40 °C), hogy másik alkotóelemével, a kakaóval egyneművé válhasson.

2. Konyhai merülőhőmérő híján úgy állapítjuk meg a kívánt hőmérsékletet, hogy egy kés hegyét belemártjuk a felolvasztott bevonó csokoládéba, és várunk 1 percet. Ha a csokoládé keményre dermed rajta, akkor jó, kiemeljük a masszát a vízfürdőből, gyakran megkeverve addig hagyjuk hűlni, amíg szinte megdermed.

3. Ezután újra meleg vízfürdőbe állítjuk, éppen csak olvadásig melegítjük, és a recept szerint dolgozunk vele tovább. Vigyázat, a csokoládémasszába egyetlen csepp víznek sem szabad kerülnie, mert összeugrik!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


A leveles salátákról

Csokoládés-mézes golyó

Cukrozott narancs
és narancshéj

Karácsonyi fatörzs –
francia specialitás

A pezsgőről

Málnás szirmok

Diós-mákos
ikerkalács

Nürnbergi puszi,
avagy Elisa csókja

Mákos-meggyes
rácsos

Csokoládés-
narancsos keksz

Tojásteszt

Mákos-diós-túrós
fonott kalács
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: