SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Fotó: Hemző Károly
Mandulás-vaníliás kifli –
klasszikus recept
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
- 280 g finomliszt
- 100 g hámozott, darált mandula
- 100 g porcukor
- 2 csipet só
- 1 vaníliarúd
- 200 g lágy vaj/margarin
- 2 tojássárgája
- 80-100 g vaníliás porcukor
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 ek. olaj
1. A lisztet munkalapra szitáljuk, tetejére szórjuk a mandulát, a porcukrot és a sót. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belőle a pépet, majd a felaprózott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk. Széles pengéjű késsel (vagy késes aprítógéppel) morzsalékosra összedolgozzuk, aztán hozzáadjuk a tojássárgákat, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 4 db 20 cm-es rudat formálunk belőle. Fóliába csomagoljuk, 2 órára hidegre tesszük.
2. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra). A tésztarudakat 1 cm-es szeletekre vágjuk, 5-6 cm-es rudacskákra sodorva kifliket formálunk belőlük, majd a tepsikre rakosgatjuk, és világossárgára sütjük (10-12 perc).
3. A kiflik felét azonnal-melegében beleforgatjuk a vaníliás porcukorba, lerázzuk róluk a fölösleget, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni. A maradékot a tepsiben hagyjuk kihűlni.
4. A csokoládét apróra tördeljük-vágjuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal. Megmártjuk benne a „csupasz” kiflik két végét, a fölösleget lehúzzuk az aljukról a lábaska belső szegélyén, végül rácsra sorakoztatva hagyjuk teljesen megdermedni. Jól záródó dobozban, sütőpapírral rétegezve tároljuk. Sokáig eláll, idővel egyre finomabb lesz!
Italajánlat:
Tea, kávé, cappuccino
Elkészítési idő:
20 perc
+ 30 + 20 perc
+ 2 óra pihentetési idő
Energiatartalom:
52 kcal/darab
Nehézségi fok: