LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Tejszínes
rákkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g mélyhűtött „héjas" garnélarák (tisztított állapotban 250-300 g)
- 1/2 citrom
- só, őrölt fehér bors
- 1 kis csokor kapor
- 40 g vaj/margarin
- 30 g finomliszt
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kk. ételízesítő
- 2 dl tejszín
- 15-20 szál snidling
- 4 citromfűbóbita







1. A rákokat fagyos állapotban 1-2 karika citrommal, 2 ek. citromlével és kevés sóval ízesített, forrásban lévő vízbe dobjuk (A). Amint feljönnek a víz színére (2-3 perc), jégkockákkal lehűtött hideg vízbe merítjük, majd leszűrjük és megtisztítjuk, azaz fejüket és farokrészüket könnyed csavarintással eltávolítjuk, húsukat pedig kibontjuk lágy páncéljukból (B). A rákocskák 1/3-át (a szépség kedvéért néhányat páncéljával együtt) félretesszük a díszítéshez.
2. A kaprot leöblítjük, szakállkáját levágjuk a szárakról, és finomra aprózzuk. A vajat/margarint felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, világosra pirítjuk. Belekeverjük a kapor 2/3-át (C), fél percig pirítjuk, aztán egyszerre felöntjük 1 liter hideg vízzel és a borral, simára-csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk az ételízesítőt (D), és szelíd tűzön 5 percig forraljuk.
3. A leveshez adjuk a megtisztított rákhúst (E), botmixerrel kissé darabos, de bársonyos krémmé turmixoljuk (F), végül hozzáöntjük a tejszínt, és beleforgatjuk a maradék kaprot. Ízlés szerint utánasózzuk, fehér borssal illatosítjuk, esetleg néhány csepp átszűrt citromlével savanyítjuk. Tálalásig melegen tartjuk.
4. A snidlinget leöblítjük, (ollóval) finomra-vékonyra karikázzuk. A levest csészékbe szedjük, megszórjuk a snidlinggel, és a félretett rákocskákkal, valamint citromfűbóbitákkal díszítve tálaljuk. Fokhagymás vajban/margarinban pirított kiflikarikákat kínálhatunk hozzá.
Tippek:
Készíthejük 300 g tisztított, mélyhűtött rákból vagy konzervból is (a natúr változat a megfelelő), de tudnuk kell, hogy a frissen tisztított-főzött rák mindig formásabb, ízletesebb és a színe is élénkebb – megéri a csekély többletmunkát!
Italajánlat:
Száraz fehérbor, amelyet a főzéshez használunk