2022. augusztus 10.
Lörinc napja van

JÓ TUDNI

A hozzáértők szerint Champagne (ejtsd: sámpány) néven kizárólag a francia Champagne vidékéről származó buborékos-gyöngyöző, igen drága italt szabad nevezni, míg a köznapi értelemben vett, „olcsóbb” pezsgők többnyire csak habzóborok – persze ez nem akadálya annak, hogy még ünnepélyesebbé vagy vidámabbá tegyük velük a Szilvesztert, az Újévet, a Húsvétot illetve életünk
egyéb nevezetes pillanatait. 


Fotó: Hemző Károly

A pezsgőről

A
B
C
D

A szakértők szerint a száraz – brut, sec, dry – pezsgő az igazi (aperitifként lehetőleg ilyet kínáljunk), míg a félszáraz, félédes és édes pezsgők inkább desszertekhez, süteményekhez illenek.

Milyen hőmérsékleten fogyasszuk?
A pezsgő aromája általában 6-8 °C-on érvényesül a legjobban (csak az igazán nemes pezsgőket kínálják 11-12 °C-on).

Milyen pohárban kínáljuk?
– A száraz és félszáraz pezsgő aromája a „furulyában” érvényesül igazán (A), amely lehetővé teszi, hogy a szénsav-buborékok lassan, folyamatosan, láncszerűen érjenek az ital felszínére.
– Az édes-illatos (pl. muskotályos) pezsgőkhöz az öblös-hasas kelyhek a legmegfelelőbbek (B), ugyanis az ital felszínén nagy tömegben szétpattanó buborékok illatukkal is növelik az ital élvezeti értékét.
– A tisztaság mindig fontos, de a pezsgőspoharak esetében különösen ügyeljük rá, mert vízfolt, maszat, karc nagyon lerontja a hatást! Mindig bő vízben mosogassuk és öblítsük el őket, majd puha, „szöszmentes” konyharuhával törölgessük el.

Hogyan nyissuk ki a palackot?
A palack tetejéről lehántjuk a fóliát (a nyakán rajta hagyjuk), majd egyik kezünkkel megtartva a dugót, kitekerjük a dugót rögzítő „drótkalitkát” . Ezután hófehér, patyolattiszta kendőbe-szalvétába tekerjük a palackot, hogy az esetlegesen kifutó pezsgőt felfoghassuk. Egyik kezünkbe véve kissé megdöntjük a palackot, a másik kezünkkel finoman ide-oda „hintáztatva” meglazítjuk a dugót. Mindvégig erősen tartjuk, és amikor érezzük, hogy emelkedni-lazulni kezd, csak apránként engedünk az ellennyomásnak, nehogy a szénsav kiröpítse a palackból. Halk „szusszanás” jelzi, hogy a művelet sikeres volt. A nagy robajjal-durranással kinyitott pezsgő vidám hangulatot kelt ugyan, de a kifutó habbal az aromája is részben elillan, emellett kárt tehet ruhában, asztalneműben, sőt ablakban, lámpában és a szemünkben is.

Mennyit illik tölteni a pohárba?
A poharakba előbb csak egy kevés pezsgőt töltünk, mert erősen habzik, és könnyen kifut. Miután a habja elült, felöntjük még annyi pezsgővel, hogy valamivel túlérjen a pohár magasságának a felén. Rátölteni nem illik, mert csak hidegen jó. A pezsgőt további fogyasztásig jéggel töltött vagy jégakkuval hidegen tartott „vödörben” tartjuk (főkép).

Hogyan hűthetjük le a pezsgőt az ideális hőfokra?
– Fogyasztás előtt legalább 24-12 órával betesszük a hűtőszekrénybe az elfektetett palackot. Feleslegesen ne bolygassuk-rázogassuk – hacsak nem irigyeltük meg a Forma-1 győzteseit... Ha 48 óra múltán nem fogyasztjuk el, vegyük ki a hűtőből, mert ha túlhűl, megváltozik a zamata.
– Ha kevés az idő (vagy váratlan alkalomra kell az ital), hideg vízzel félig megtöltünk egy pezsgősvödröt, beleállítjuk a palackot, a vízbe szórunk 20-30 jégkockát és 2-3 púpozott evőkanál sót, lazán összekeverjük: 15-20 perc alatt a pezsgő eléri az ideális hőfokot, és máris fogyasztható.
– A mélyhűtő nem jó módszer, mert a pezsgő gyorsan és nem egyenletesen hűl le, ezért sokat veszít karakteréből.

Ha nem fogy el a palack tartalma?
– Speciális dugóval lezárjuk (C) (nagyobb konyhafelszerelési üzletekben kapható) vagy nyelével lefelé kiskanalat helyezünk a palack szájába (D), és betesszük a hűtőszekrénybe.
– Ha végleg elvesztek belőle a buborékok, különböző ételek készítéséhez felhasználhatjuk (pl. párolt káposzta, rizottó, krémek, sodók).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

5 óra
+ 15-18 óra hűtési idő

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


A gesztenye főzése
és sütése

Tojásteszt

A sütőtök tisztítása
és előkészítése

Kemény tojás főzése

A citrusfélék tisztítása,
kifilézése és fogyasztása

A tojáshabról

Tudnivalók a
karácsonyi sütéshez

A leveles salátákról

A farsangi fánkról –
alaprecept

Csokoládéfortélyok

A húsvéti sonkáról

Piskótafortélyok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: