ITALOK > Hideg italok
van a citromból, narancsból, olykor mandarinból készíthető, nem is csekély alkoholtartalmú, meglehetősen édes, ezért mértékkel fogyasztandó likőrök házilagos készítésének. A listavezető az olasz citromlikőr, a limoncello
(ejtsd: limoncselló), de narancsos változata is nagyon finom.

Fotó: Hemző Károly
Citromlikőr
Eredeti neve: Limoncello
Hozzávalók 1,7 literhez:
- 5 biocitrom sárga héja
- 5 dl 96º-os tiszta szesz, alkohol vagy 1 liter 38-40º-os natúr vodka
- 7 (vagy 2) dl víz
- 1 citrom átszűrt leve
- 500 g kristálycukor
A narancskikőr receptjében leírtak szerint készítjük, azaz:
1. A citromokat forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk külső, sárga héjukat, és csatos üvegbe szórjuk. Ráöntjük az alkoholt, légmentesen lezárjuk, és legalább 10 napig érleljük-rázogatjuk, majd leszűrjük.
2. A vizet a citromlével és a cukorral szirupsűrűségűvé főzzük, hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a citromos alkohollal/vodkával, és 1 hétig érleljük, gyakran felrázzuk.
3. Sűrű szövésű vászon-textilszalvétán keresztül átszűrjük a keveréket, palackokba töltjük, és legalább 2 hétre hűvös, sötét helyre tesszük. Ha a likőr tetején sárga hártya képződik (a citromhéj maradékaként), többször átszűrhetjük. A likőr színe attól függ, mennyire volt sárga a citrom. Étkezés után, jól behűtve, likőrös pohárkákban kínáljuk.
Fontos:
Mivel az eredeti receptben szereplő ún. tiszta szeszt, avagy alkoholt mostanság nemigen lehet kapni (a gyógyszertári pedig elképesztően drága), célszerű jó minőségű, semleges ízhatású, például natúr vodkával helyettesíteni. Ez esetben a receptben megadott szesz mennyiségét megkétszerezzük, a vízét pedig arányosan lecsökkentjük – a többi ugyanaz.
Tippek:
Ha ajándékba szánjuk, szépséges üvegbe öntjük, jól bedugaszoljuk, és színes szaténszalaggal, friss citruslevelekkel díszítjük.
Elkészítési idő:
20 perc
+ 4 hét érlelési idő
Energiatartalom:
250 kcal/1 dl
Nehézségi fok: