2019. november 21.
Olivér napja van

ITALOK > Hideg italok


Fotó: Hemző Károly

Narancslikőr
Eredeti neve: Arancino

Hozzávalók 1,5 literhez:

  • 3 nagy, feszes héjú narancs
  • 5 dl 96º-os tiszta szesz, alkohol vagy 1 liter 38-40º-os natúr vodka
  • 7 (vagy 2) dl víz
  • 350 g kristálycukor
A
B
C
D
E

1. A narancsokat forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk külső, narancssárga héjukat (A), és jól záródó csatos üvegbe szórjuk (a narancshúst egyéb célra felhasználjuk). Ráöntjük az alkoholt (B), légmentesen lezárjuk, és 1 hétig érleljük-áztatjuk, naponta többször összerázzuk (C).

2. A nyolcadik napon a vizet összeforraljuk a cukorral, hagyjuk kihűlni. Leszűrjük a narancsos alkoholt (D), hozzáöntjük a szirupot (E) (azonnal megzavarosodik, mintha narancslé volna, ez a természete!), összekeverjük, és 1 hétig érleljük, gyakran felrázzuk.

3. Sűrű szövésű vászon-textilszalvétán keresztül átszűrjük a keveréket, ha a tetején narancssárga hártya képződik (a narancshéj maradékaként), többször is átszűrhetjük, végül palackokba töltjük. A likőr színe attól függ, mennyire volt élénk színű a narancs. 1-2 hét érlelés-pihentetés után fogyasztható. Étkezés után, jól behűtve, likőrös pohárkákban kínáljuk.

Fontos:

Mivel az eredeti receptben szereplő ún. tiszta szeszt, avagy alkoholt mostanság nemigen lehet kapni (a gyógyszertári pedig elképesztően drága), célszerű jó minőségű, semleges ízhatású, például natúr vodkával helyettesíteni. Ez esetben a receptben megadott szesz mennyiségét megkétszerezzük, a vízét pedig arányosan lecsökkentjük – a többi ugyanaz.

Tippek:

Ha ajándékba szánjuk, szépséges üvegbe öntjük, jól bedugaszoljuk, és például arany szalaggal, friss mandarinlevelekkel díszítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 4 hét érlelési idő

Energiatartalom:

244 kcal/1 dl

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Zöldbabcsokor
paprikával

Ráksaláta
narancskehelyben

Zöldséges rétes

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sárgarépás-
tojásos szendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: