66 Karácsonyi édesség

Fotó: Hemző Károly
Narancsdzsem
Hozzávalók 4 db 3,5 dl-es üveghez::
- 1 kg narancs
- 100+500 g kristálycukor
- 3 tasak zselésítőanyag (2:1)
- 1/2 liter 100%-os, rostos narancslé vagy narancs+karottalé
- 2 citrom leve vagy 2 csapott ek. citromsav
- 1 vaníliarúd
- 1 kisujjnyi fahéj
- 3-4 szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- 3 cl Campari vagy piros gyümölcsszörp







1. A narancsokat folyó, forró víz alatt gondosan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük. 2 narancs sárga héját (fehér „bundáját” nem!) burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük (A). Forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd legalább 10 percre bő hideg vízbe tesszük, azután leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük.
2. Az összes narancsot vastagon meghámozzuk. Mivel a narancsgerezdeket elválasztó hártyák kemények és nem is esztétikusak, a narancsokat kifilézzük: a meghámozott narancsot tenyerünkbe fektetjük, és a cérnavékonyságú fehér csíkok, a hártyák közül, ékelő mozdulattal, ferdén vezetett késpengével kivágjuk a narancshúst (B).
3. A rostos narancslét nagyobb lábasba öntjük. A héjakból és a hártyavázból kinyomkodjuk a lét, a rostos narancsléhez adjuk. Hozzákeverünk 500 g cukrot, a leszűrt citromlét/citromsavat, a felhasított vaníliarudat és a fűszereket, szelíd tűzön 5 percig forraljuk, aztán beleszórjuk a narancshéjat (C), és további 5 percig főzzük.
4. A zselésítő anyagot (mindig a csomagoláson olvasható javaslat szerint) elkeverjük 100 g kristálycukorral, a narancshúshoz adjuk, jól összekeverjük, és a forrásban lévő narancslé-narancshéj elegyéhez adjuk (D). Folyamatosan-erőteljesen kevergetve az újraforrástól számított 3 percig főzzük. Tányérpróbával ellenőrizzük, kellőképpen dermed-e (ez azt jelenti, hogy egy jól lehűtött lapostányérra néhány pötty zselét teszük, ha 2 perc múlva megköt, jó – ha nem, még 1 kk. citromsavat adunk hozzá).
5. Levesszük a tűzről, kiemeljük belőle a fűszereket, habját leszedjük, végül belekeverjük a Camparit/szörpöt (hogy szép élénk színe legyen). 4 db 3,5 dl-es, csavaros tetejű üveget tepsibe állítunk, ujjnyira felöntjük meleg vízzel és (derékban elvágott tölcséren át – ilyet készen is lehet kapni) színültig töltjük őket a dzsemmel (E). Azonnal lezárjuk, és fejre állítjuk az üvegeket (F), majd 5 perc múlva visszafordítjuk, és kész!
6. Ha ajándékba szánjuk, csipkés tortaalátétből vagy karácsonyi csomagolópapírból csinos bóbitákat kanyaríthatunk a tetejükre, majd szerényen nyugtázzuk az elragadtatott köszönetnyilvánításokat.
Fontos:
A cukor mennyiségét a zselésítő anyag jellegétől függően ízlés szerint csökkenthetjük, a dzsem alapíze mindenképpen fanyarédes.
Tippek:
– Ha a dzsembe kerülő héjakat – a narancshús hozzáadása előtt – néhány pörgetéssel apróra turmixoljuk, sütemények töltésére is alkalmas, alig darabos, inkább sima állagú lekvár válik belőle.
– Ha rostos karotta-narancslét használunk, nem szükséges a Campari/szörp, mert a gyümölcslének eredendően élénk színe van!