DESSZERTEK > Egyéb finom falatok
nem tudunk készíteni, mert ahhoz nem közönséges, hanem vastag héjú, zöld cédruscitromra volna szükség.

Fotó: Hemző Károly
Cukrozott narancs
és narancshéj
Hozzávalók 400-500 grammhoz:
- A cukrozott narancshéjhoz:
- 4 nagy, vastag héjú narancs
- a héj súlyával azonos (kb. 200 g)+50 g finomított kristálycukor
- 1,5 dl víz
- A cukrozott narancskarikához:
- 2 nagy, vastag héjú narancs
- 200+50 g finomított kristálycukor
- 1 dl víz
- 3 cl narancslikőr








1. Úgynevezett kezeletlen, azaz olyan narancs volna ideális erre a célra, amelynek a héját nem vonták be vegyszeres-viaszos tartósítóanyaggal, hogy jobban bírja a szállítást és a tárolást, de az itthoni üzletekben ilyet még nemigen találunk. Ezért a narancsokat forró, folyó víz alatt, konyhai kefével alaposan megsikáljuk, és szárazra töröljük.
2. A narancshéjhoz a narancsokat 2-3 cm széles csíkonként meghámozzuk úgy, hogy egy kevés a fehér hártyából is rajtuk maradjon, a csíkokat viszonylag egyforma, szabályos szeletkékre szabjuk (A), lemérjük. A héj súlyával azonos mennyiségű kristálycukrot kimérünk, és 1,5 dl vízzel sűrű sziruppá főzzük.
3. Közben a héjdarabkákat forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük (B), majd leöblítjük, jól lecsepegtetjük, és a habosan forrdogáló sziruphoz adjuk (C). Szelíd tűzön addig főzzük, amíg a szirup kb. a felére el nem fő. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk 50 g finomított kristálycukorral (D), és a szirupban hagyjuk kihűlni. Ezután rácsra rakosgatjuk (E), és levegős, száraz helyen hagyjuk egészen megszáradni (24–36 óra).
4. A narancskarikákhoz levágjuk a megmosott narancsok szár felőli és azzal szemben lévő kalapkáját, kb. 1/2 cm vastagon felszeleteljük (F). Egy nagyobb (vagy 2 kisebb) edényben, hogy a narancskarikák jól elférjenek benne, 200 g kristálycukorból és 1 dl vízből a fenti módon szirupot főzünk, beletesszük a narancskarikákat, és 5 percig főzzük-sűrítjük, félidőben megfordítjuk (G).
5. Lehúzzuk a tűzről az edényt, a sziruphoz keverjük a likőrt, tetejét megszórjuk 50 g finomított kristálycukorral, és hagyjuk kihűlni. Rácsra rakosgatjuk, majd a narancshéjhoz hasonlóan hagyjuk egészen megszáradni.
Változatok:
A megszikkadt narancshéjat félig vagy egészen megmártjuk olvasztott csokoládéban, és rácsra vagy sütőpapírra helyezve hagyjuk megszáradni. Jól záródó üvegben sokáig eltartható, az aromáját is megtartja.
Elkészítési idő:
20 perc
+1 óra hűlési idő+24-36 óra száradási idő
Energiatartalom:
220 kcal/100 g
Nehézségi fok: