SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták
Nagy erénye, hogy jó előre megsüthetjük, alufóliában, hűvös helyen, 2-3 hétig
is eláll. A hozzávalók 3 kenyérkére elegendők, ebből jut akár ajándékba is:
a gyümölcskenyeret becsomagoljuk egy nagyobb celofánlapba, két végét meg-
tekerjük, és kötözőszalagból csinos masnit kötünk rá.

Fotó: Hemző Károly
Mandulás gyümölcskenyér
Hozzávalók 3 kenyérkéhez:
- 200 g hámozott mandula
- 2 ek. kristálycukor
- 150 g puha mazsola
- 200 g kimagozott datolya
- 150 g aszalt füge
- 50 g cukrozott citromhéj
- 50 g cukrozott narancshéj
- 400 g finomliszt
- diónyi vaj/margarin a formákhoz
- 1 kk. sütőpor
- 8 tojás
- só
- 400 g lágy vaj/margarin
- 400 g porcukor
- 20 g bourbon vaníliás cukor
- 4 ek. rum
- porcukor a szóráshoz







1. A mandulaszemeket megszórjuk a kristálycukorral, hogy vágás közben ne ugráljanak a deszkán, szálkásra-durvára vágjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, konyharuhába takarva szárazra törölgetjük. A datolyát és a fügét apró kockákra vagdaljuk. Alufóliára terítjük, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 3-4 ek. liszttel (A), lazán összekeverjük (B), szürőkanálba tesszük, lerázzuk róluk a fölösleges lisztet. Hozzáadjuk a vágott mandulát, és az egészet összekeverjük (C).
2. 3 hasáb formájú, sima oldalfalú, 1-1,2 l űrtartalmú gyümölcskenyérforma belsejét „megpöttyözzük”vajjal/margarinnal, és kibéleljük sütőpapírral (D). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
3. A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Egy jó nagy tálban habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat.
4. Egyszerre a masszához keverjük a hab 1/3-át, a többit pedig kanalanként úgy, hogy kisebb részletekben a hab tetejére szitáljuk a lisztet, és lyukas fakanállal kíméletesen összedolgozzuk. Végül belekeverjük a rumot, és a szóróliszttel együtt a vágott gyümölcsöket (E).
5. Arányosan elosztva a formákba simítjuk a masszát (F), és középső bordamagasságra helyezett rácson 50-60 percig sütjük (tűpróba!). 35 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik! A teteje egy kissé majd megreped, ami nem baj, de ha nagyon pirulna, takarjuk be lazán alufóliával.
6. Kivesszük a kenyérkéket a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük a formákból, lehántjuk róluk a papírt, és rácsra helyezve hagyjuk egészen kihűlni. Tálalás előtt megszórhatjuk a tetejüket vaníliás vagy mézeskalácsfűszerrel elkevert porcukorral, és vékony szeletekre vágjuk.
Tippek:
– Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk, idő haladtával egyre finomabb lesz. Mélyhűthető!
– Fogyasztás vagy ajándékozás előtt részben vagy egészen bevonhatjuk csokoládé- vagy cukormázzal is.
– Ugyenebből a masszából muffinokat is süthetünk.
Italajánlat:
Édeskés desszertbor vagy kávé, cappuccino, tea