2022. január 22.
Vince napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

A mézeskalács illatú és ízű, habkönnyű parfévá fagyasztott krém határozottan
az egyik legfinomabb karácsonyi desszert. Egyszerűségén túl az a legfőbb bája,
hogy jó előre, akár hetekkel az ünnep előtt elkészíthetjük, tálalás előtt csak díszíteni kell.

Fotó: Hemző Károly

Mézeskalácsos parfé

Hozzávalók 1 hasábhoz/8 adaghoz:

  • 4 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 120 g finomított kristálycukor
  • 80 g puha mézes puszedli (készen vásárolt is lehet)
  • 2,5 dl tej
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. mézeskalácsfűszer
  • 2,5 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 10 g porcukor
  • 1 tasak habfixáló
  • 2 dl tejszín
  • 8 szem cukrozott cseresznye
  • 8 csillagánizs
  • 1 kk. vágott pisztácia
  • néhány kisebb citromfűlevél
A
B
C
D
E
F
G

1. A tojásokat, a tojássárgákat és a cukrot habüstbe csúsztatjuk, gőz fölött, folyamatosan keverve csak addig forrósítjuk, amíg sűrű-habos krém válik belőle (vigyázzunk, felforrnia nem szabad, mert kicsapódik-összeugrik a tojás!). Jégkockákkal lehűtött vízfürdőbe állítjuk, és gyakran, erőteljesen megkeverve kihűtjük.

2. A mézest nagy lyukú reszelőn megreszeljük (A), összekeverjük a tejjel, a vaníliás cukorral, a sóval és a mézeskalácsfűszerrel (nagyon intenzív az aromája, kevés kell belőle!), majd a tojáskrémhez adjuk (B).

3. Kiöblítünk hideg vízzel egy kb. 1,2 literes őzgerincformát, és belesimítunk egy akkora folpacklapot, hogy az jócskán túllógjon a két végén. A tejszínt kemény habbá verjük, és apránként-óvatosan beleforgatuk a krémbe (C). A formába simítjuk, visszahajtjuk rá a fóliaszéleket és -végeket (D), kissé le is nyomkodjuk-tömörítjük, majd 6 órára (vagy többre) a mélyhűtőbe tesszük.

4. Fogyasztás előtt 15 perccel kivesszük a parfét a mélyhűtőből. A díszítéshez a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük. Kihajtjuk a fóliaszéleket-végeket a parfé tetejéről, majd vágólapra, illetve hosszúkás tálra borítjuk, és lehántjuk róla a fóliát (E). Dundi habgirlandot nyomunk a közepére (F), tetejét cseresznyeszemekkel és csillagánizzsal, a tál szegélyét pisztáciával díszítjük. Két-háromgerezdes darabokra vágjuk, és a maradék tejszínhabbal, citromfűlevélkékkel díszítjük.

Tippek:

Ha kimaradna a masszából, vastag falú poharakba/alutálkákba szedjük (G), és megfagyasztjuk a mélyhűtőben, majd tálaláskor kistányérokra borítjuk, és a fenti módon, illetve tetszés szerint díszítjük.

Megjegyzések:

Habfixáló nélkül is kemény, megbízható habot kapunk, ha növényi „tejszínből” készítjük, sőt a cukrot is elhagyhatjuk, ha cukrozott változatát használjuk.

Italajánlat:

Desszertbor, muskotályos habzóbor/pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+6 óra mélyhűtés

Energiatartalom:

336 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Narancsos
gesztenyeparfé

Gránátalmás
narancssaláta

Szerencsegomba
tojásból

Habcsókos parfétorta

Töltött káposzta

Tiszai halászlé

Narancsos
Pavlova-torta

Zserbószelet

Tökmagos-
sajtos stangli

Lencse-krumpli
saláta

Tatárbifsztek

Vagdalt libamell
almapürével
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: