SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Fotó: Hemző Károly
Narancsos linzercsillag
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
- A linzertésztához:
- 1 (bio) narancs
- 50 g cukrozott narancshéj
- 500 g finomliszt
- 1 kk. sütőpor
- 250 g lágy vaj/margarin
- 200 g porcukor
- só
- 2 tojássárgája
- 1 tojás
- Továbbá:
- 200-250 g narancslekvár
- 2 ek. narancslikőr
- vaniliás porcukor a szóráshoz
1. A linzertésztához a narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, majd félbevágjuk, és kinyomunk belőle 2-3 ek. lét (a többit egyéb célra elhasználjuk). A cukrozott narancshéjat (aprítógépben) finom péppé pörgetjük vagy megdaráljuk. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral.
2. A vajat/margarint és a porcukrot habosra kikeverjük. Hozzádjuk a reszelt és a cukrozott naracshéjat, 1 csipet sót, a narancslét, a tojássárgákat és a tojást, végül a sütőporos lisztet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
3. A tésztát lisztezett munkalapon (vagy két fóliacsík, illetve sütőpapírlap között) 3 mm vékonyra nyújtjuk, csillagformával kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgatjuk. A csillagok felének közepét kisebb formákkal vagy gyűszűvel kiszúrjuk. Fél órára hidegre tesszük, aztán 180 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.
4. Felforrósítjuk a narancslekvárt (ha darabos, fém szitakanálban áttörjük), elkeverjük a likőrrel, kissé hűlni hagyjuk. Meghintjük vaníliás porcukorral a lyukas csillagokat. A teli csillagok közepére 1-1 nagyobb pötty lekvárt púpozunk, tetejükre illesztjük porcukorral meghintett párjukat, kissé rá is nyomjuk, majd 6-8 órán át szikkadni hagyjuk. Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban, sütőpapírral rétegezve 2-3 hétig eltartható.
Italajánlat:
Kávé, tea vagy forralt bor
Elkészítési idő:
2 óra 30 perc
+1 éjszaka hülési idő
Energiatartalom:
88 kcal/darab
Nehézségi fok: