HALÉTELEK > Édesvízi halak

Fotó: Hemző Károly
Zöldséges harcsafilé
párizsiasan
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g afrikai harcsafilé (vagy egyéb szálkamentes hal)
- 1/2 citrom leve
- 400 g sárgarépa
- 2 szál póréhagyma
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- diónyi friss gyömbér
- 2 ek. olaj + a sütéshez
- só, őrölt fehér bors
- 1 ek. szójaszósz
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 4 ek. finomliszt
- 2 tojás
- 3-4 szál petrezselyem
- 1/4 kápia vagy egyéb piros húsú paprika
- snidling a díszítéshez
- 1 lime (zöldcitrom)
1. A halhúst megmossuk, felitatjuk róla a vizet, 8 szeletre vágjuk. Bedörzsöljük a citrom átszűrt levével, 15-20 percig pihentetjük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát szeletekre gyaluljuk, majd rézsútos csíkokra vágjuk. A póréhagymák fehér és világoszöld részét hosszában kettévágjuk, a répával megközelítőleg azonos csíkokra szeljük. Az újhagymákat 10 cm-es zöldjükkel együtt felkarikázzuk. A gyömbért megreszeljük.
3. Wokban/mélyebb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, fél percig pirítjuk benne a gyömbért és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a pórét, az újhagymát és a sárgarépát, további 3-4 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a szójaszósszal és a borral, jól összeforraljuk, fedő alatt melegen tartjuk.
4. Nagyobb serpenyőben felhevítünk félujjnyi olajat. A halszeleteket sóval, kevés őrölt borssal elkevert lisztbe és a kissé felvert tojásokba forgatjuk, lecsepegtetjük, és az olajban aranysárgára sütjük (3+3 perc). Papírkendőre szedve lecsepegtetjük, finomra vágott petrezselyemmel, paprikával, snidlinggel, citrommal díszítjük, és a zöldségragu kíséretében azonnal tálaljuk. Petrezselymes burgonya, tartármártás illik hozzá.
Italajánlat:
Száraz fehérbor