EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok
A „sajttermő” országokban – amilyen elsősorban Franciaország, de ide sorolható többek között Svájc is – szinte megszámlálhatatlan módját ismerik a több száz féle sajt elkészítésének. Ez a szikkadt kenyérből és köznapi sajtból sült finom-egyszerű rakottas a kenyér méltóságát és az ésszerű takarékosságot dicséri.

Fotó: Hemző Károly
Svájci sajtos
kenyérfelfújt
Hozzávalók 4 személyre:
- diónyi vaj/margarin
- 1 dl száraz fehérbor
- 250 g szikkadt krumplis vagy zsúrkenyér
- 250 g ementáli, gouda vagy trappista sajt
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 1 kk. zöldséges ételízesítő
- szerecsendió
- só, őrölt fehér bors
- 1/4 kk. pirospaprika
- 10-12 szál snidling




1. A sütőt előmelegítjük 210-220 °C-ra. Vajjal/margarinnal kikenünk egy közepes méretű, nem túl mély, csinos sütőtálat (ebben fogjuk tálalni).
2. A bort mélytányérba öntjük. A kenyeret 2 cm vastag, a sajtot nem túl vékony szeletekre vágjuk-gyaluljuk. Ügyelve, hogy el ne áztassuk, egyenként, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a kenyérszeleteket a borba (A) (gyereknek is nyugodtan adhatjuk majd, mert az alkohol sülés közben elpárolog, a bor finom zamata azonban a kenyében marad!). Mindegyik tetejére 1-1 szelet sajtot fektetünk, majd kissé egymásra csúsztatva lerakjuk a sütőtálba.
3. A tojásokat megmossuk, felütjük, a keverőedénybe öntött tejhez adjuk (B). Az ételízesítővel, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, kevés sóval és fehér borssal simára keverjük, majd egyenletesen a kenyér tetejére locsoljuk (C). Meghintjük fátyolnyi pirospaprikával, és középső bordamagasságon kb. 30 percig, ropogósra sütjük-puffasztjuk (ha nagyon pirulna a teteje, lazán betakarjuk alufóliával, nehogy megégjen!).
4. Kivesszük a rakottast a sütőből, 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), végül ollóval a tetejére vagdossuk-aprózzuk a snidlinget. Paradicsom-, vegyes idénysaláta, csemegeuborka illik hozzá. Egytálételként, villás italkorcsolyként kínálhatjuk. Egyszerű, finom, biztos siker!
Változatok:
– A kenyér és a sajt közé vékonyra szeletelt füstölt, főtt sonkát vagy tarját is fektethetünk; a tojásos öntetet néhány gerezd áttört fokhagymával is illatosíthatjuk.
– Készíthetjük akár többféle sajtmaradékból is, de csak a kemény-olvadékony, azaz zsíros sajtok felelnek meg a célnak. Ez esetben a sajtot/sajtokat nem szeletekre vágjuk, hanem nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük, és vastagon megszórjuk vele a kenyérszeleteket.
– Édes változat: a kenyérszeletek egyik oldalát vastagon megkenjük baracklekvárral, fahéjas porcukorba mártott almakarikákat fektetünk a tetejükre, lerakjuk a sütőtálba, bevonjuk 3 tojásból, 4 ek. cukorból és 5 dl tejből kevert, citromhéjjal illatosított öntettel, végül a fenti módon megsütjük.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé