2020. december 1.
Elza napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 200 g cékla
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 babérlevél
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1-2 ek. citromlé
  • só, bors
  • chilipor
  • 1 csokor snidling vagy 2 szál újhagyma
  • 1 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • A palacsintához:
  • 100 g finomliszt
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • 1 kk. olaj

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a répaféléket, a zellert és a céklát apró kockákra, a hagymát finomra vágjuk. 2 ek. olajban megfonyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a zöldségeket és a céklát, élénk tűzön 2 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a babérlevelet, valamint az ételízesítőt, felöntjük 1 liter vízzel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (35-40 perc).

2. Közben a palacsintához a lisztet simára keverjük a tejben elhabart tojással, 1 nagy csipet sóval és annyi buborékos ásvány-/szódavízzel, hogy tejszín sűrűségű masszát kapjuk. 20 percet pihentetjük, aztán elkeverjük az olajjal, és (teflonserpenyőben) legalább 4 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk.

3. Kiemeljük a levesből a babérlevelet, botmixerrel az egészet finom krémmé pörgetjük. Hozzáadjuk a tejszínt és a citromlét, utánasózzuk, borsozzuk, 1-2 csipet chiliporral fűszerezzük, jól összeforraljuk. A palacsintákat egyenként, szorosan feltekerjük, vékony metéltekre szeljük.

4. A snidlinget vagy az újhagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) apróra, illetve vékony karikákra vágjuk. A levest mélytányérokba szedjük, megcsepegtetjük az olívaolajjal, tetejére halmozzuk a palacsintametéltet, és a hagymával/snidlinggel megszórva kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

318 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli vegyes saláta
nyers céklával

Zellerkrémleves
lazaccal

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Joghurtos
sütőtökkrémleves

Padlizsánkrémleves

Karfiol-brokkoli
krémleves

Diós-hagymás
céklasaláta

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: