LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Céklakrémleves
palacsintametélttel
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g sárgarépa
- 150 g petrezselyemgyökér
- 80 g zellergumó
- 200 g cékla
- 1 közepes fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 1 babérlevél
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 2 dl főzőtejszín
- 1-2 ek. citromlé
- só, bors
- chilipor
- 1 csokor snidling vagy 2 szál újhagyma
- 1 ek. (extra vergine) olívaolaj
- A palacsintához:
- 100 g finomliszt
- 1 dl tej
- 1 tojás
- só
- buborékos ásványvíz vagy szódavíz
- 1 kk. olaj
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a répaféléket, a zellert és a céklát apró kockákra, a hagymát finomra vágjuk. 2 ek. olajban megfonyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a zöldségeket és a céklát, élénk tűzön 2 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a babérlevelet, valamint az ételízesítőt, felöntjük 1 liter vízzel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (35-40 perc).
2. Közben a palacsintához a lisztet simára keverjük a tejben elhabart tojással, 1 nagy csipet sóval és annyi buborékos ásvány-/szódavízzel, hogy tejszín sűrűségű masszát kapjuk. 20 percet pihentetjük, aztán elkeverjük az olajjal, és (teflonserpenyőben) legalább 4 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk.
3. Kiemeljük a levesből a babérlevelet, botmixerrel az egészet finom krémmé pörgetjük. Hozzáadjuk a tejszínt és a citromlét, utánasózzuk, borsozzuk, 1-2 csipet chiliporral fűszerezzük, jól összeforraljuk. A palacsintákat egyenként, szorosan feltekerjük, vékony metéltekre szeljük.
4. A snidlinget vagy az újhagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) apróra, illetve vékony karikákra vágjuk. A levest mélytányérokba szedjük, megcsepegtetjük az olívaolajjal, tetejére halmozzuk a palacsintametéltet, és a hagymával/snidlinggel megszórva kínáljuk.