2019. szeptember 18.
Diána napja van

JÓ TUDNI


Fotó: Hemző Károly

A lencse főzése

1. Az átválogatott lencsét felöntjük bő hideg vízzel, gyúró mozdulatokkal alaposan megmossuk, majd leszűrjük, tálba csúsztatjuk, és 8-12 órára beáztatjuk hideg vízbe, hogy könnyen-gyorsan megfőjön (a víz a lencse súlyának-tömegének legalább kétszerese legyen, mert jócskán megduzzad!). Van, aki nem áztatja be a lencsét, de tapasztalatom szerint a beáztatott egyenletesebben és gyorsabban fő meg (fajtájától függően 15-20 perc alatt).

2.  A főzést hideg a hideg áztatólében kezdjük. A fűszereket mindjárt a főzés kezdetén (főkép), a sót a főzés utolsó harmadában, a savas anyagokat (pl. ecet, bor, mustár, paradicsom) pedig csak a végén adjuk hozzá, mert ezek gátolják-akadályozzák a puhulás folyamatát. Különösen finom, ha füstölt lében főzzük meg, de ha ez túl sós volna (tanácsos megkóstolni!), hígítani kell vízzel.

3. Ha salátát készítünk belőle, célszerű még melegen meglocsolni a receptnek megfelelő savanyító anyaggal, (citromlével, borecettel, borral), amit hűlés közben magába szív, és sokkal ízletesebb lesz tőle.

Megjegyzések:

– Ha a lencse 8-12 óránál tovább ázik, kivált meleg helyen, erjedésnek indul. A „túláztatott” vagy kifejezetten ilyen céllal erjesztett lencséből 3-4 nap alatt értékes lencsecsíra, pompás salátaanyag válik (naponta kétszer cserélni kell rajta a vizet!).
– A lencse fűszerei a hagyma, fokhagyma, bors, babérlevél, szegfűszeg, továbbá szerecsendió, borókabogyó, szegfűbors, majoránna és petrezselyem. Az ázsiai lencseételekhez curry, gyömbér, chili, fokhagyma, zöldcitrom (lime), menta, korianderzöld, szójaszósz és szezámolaj illik.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc

Energiatartalom:

330 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


A leveles salátákról

A citrusfélék tisztítása,
kifilézése és fogyasztása

A borokról

A tojáshabról

A farsangi fánkról –
alaprecept

A vaksütésről

A pezsgőről

Tudnivalók a
karácsonyi sütéshez

A padlizsán
tisztítása, előkészítése

A sütőtök tisztítása
és előkészítése

A húsvéti sonkáról

Kemény tojás főzése
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: