KÖRETEK > Egyéb köretek

Fotó: Hemző Károly
Zöldséges muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 150-150 g póréhagyma (fehér és világoszöld része), cukkini, édeskömény, sárgarépa, kelkáposzta és spenót
- 3 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- A tésztához:
- 80 g vaj/margarin
- 250 g (teljes kiőrlésű) búzaliszt
- 2 kk. sütőpor
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 30 g reszelt parmezán sajt





1. A zöldségeket megtisztítjuk. A pórét folyó víz alatt gondosan megmossuk és felkarikázzuk, a hámozatlan cukkinit, az édesköményt és a sárgarépát apró kockákra, a kelkáposztát vékony csíkokra, a spenótot nem túl apróra vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olívaolajban a pórét, élénk tűzre kapcsolva rádobjuk a cukkinit és a sárgarépát (A), aztán az édesköményt, a kelkáposztát és a spenótot. Néhány percig együtt pirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, levét elfőzzük, hűlni hagyjuk.
3. A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk, ecsettel, jó vastagon kikenünk vele egy 12 csészés muffin-formát. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tojásokat, a maradék olvasztott vajat/margarint (B), apránként a tejet, a reszelt sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot. Több részletben, lazán, de egyenletesen beleforgatjuk zöldségkeveréket (C).
4. Arányosan elosztva a kikent formákba szedjük a masszát (D) (legfeljebb a peremükig érjen, mert sütés közben jócskán megnő!), és a forró sütőben 40-45 percig sütjük (tűpróba!). 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra-rostra emelve további 5 percig hűlni hagyjuk, végül lapos tálra rendezzük, és langymelegen kínáljuk.
Italajánlat:
Könnyű, száraz fehérbor vagy rozé