2019. szeptember 18.
Diána napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Áfonyás mandulakrém

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 200 g hámozott mandula
  • 5 dl tej
  • 100+100 g kristálycukor
  • 3 zselatinlap (5 g)
  • 2-3 csepp mandulaaroma
  • 4 kk. mandulalikőr
  • 2+1 dl tejszín
  • 300 g kékáfonya (mélyhűtött)
  • 2 ek. citromlé
  • 1/2 tasak habfixáló
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 1 ek. pirított mandulalapocska

1. A mandulát finomra daráljuk. A tejet felforraljuk 100 g cukorral, a mandulára öntjük, kihűtjük, lefedjük, és a hűtőszekrényben egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap vászonszalvétával bélelt szűrőtálba öntjük, a mandulapépet jól kinyomkodjuk, kidobjuk (nem kár érte, ízét teljesen elveszti!).

2. A zselatinlapokat beáztatjuk 3 dl hideg vízbe. A manulás tej felét felforrósítjuk, beleolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat. A maradék hideg tejben elkeverjük a mandulaaromát és a likőrt, majd gyors mozdulatokkal a zselatinos tejet, és jéghideg vízfürdőbe állítva enyhe sűrűsödésig keverjük-hűtjük. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, lazán beleforgatjuk a krémbe, 4 csudaszép kehelybe szedjük-simítjuk, és 4 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

3. Az áfonyát hagyjuk felengedni, egyharmadát félreteszünk a díszítéshez. A maradékot edénykébe csúsztatjuk, hozzáadjuk a citromlét és 100 g cukrot, szelíd tűzön 15 percig főzzük-sűrítjük, kihűtjük.

4. Tálalás előtt a krém tetejére simítjuk az áfonyamártást, belenyomkodjuk a félretett áfonyaszemeket. A habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk belőle a krém tetejére. További 1-1 szem áfonyával és mandulalapocskákkal díszítve kínáljuk.

Tippek:

– Szezonban a fenti módon, friss áfonyából készíthetjük.
– Készen kapható áfonyaöntettel is finom, így a friss áfonyából mindössze 100-120 g elegendő a díszítéshez.
– Áfonyadzsemmel is készíthetjük, de minden karakteres-savanykás gyümölcsdzsemmel, lekvárral is finom!
– A mandula natúr mivoltában is finom csemege, de még ízletesebb, ha kissé megpirítjuk: serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül, folyamatosan kevergetve-rázogatva éppen csak világosdrappra pirítjuk, majd azonnal lapostányérra csúsztatjuk (a forró serpenyőben hagyva pillantok alatt megég és keserű lesz!), hagyjuk kihűlni. Piríthatunk egyszerre többet is, ha kihűlt, jól záródó dobozba/csavaros üvegbe zárjuk, felhasználásig a hűtőben tároljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 12 + 4 óra hülési idő

Energiatartalom:

562 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pecsenyelibamáj-
pástétom

Gazdag rizssaláta
tojással

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Ráksaláta
narancskehelyben

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Tatárbifsztek

Avokádókrém
paprikaladikban

Majonézes
tojássaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Burgundiai
rokfortos körte
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: