2020. október 25.
Bianka napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Áfonyás mandulakrém

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 200 g hámozott mandula
  • 5 dl tej
  • 100+100 g kristálycukor
  • 3 zselatinlap (5 g)
  • 2-3 csepp mandulaaroma
  • 4 kk. mandulalikőr
  • 2+1 dl tejszín
  • 300 g kékáfonya (mélyhűtött)
  • 2 ek. citromlé
  • 1/2 tasak habfixáló
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 1 ek. pirított mandulalapocska

1. A mandulát finomra daráljuk. A tejet felforraljuk 100 g cukorral, a mandulára öntjük, kihűtjük, lefedjük, és a hűtőszekrényben egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap vászonszalvétával bélelt szűrőtálba öntjük, a mandulapépet jól kinyomkodjuk, kidobjuk (nem kár érte, ízét teljesen elveszti!).

2. A zselatinlapokat beáztatjuk 3 dl hideg vízbe. A manulás tej felét felforrósítjuk, beleolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat. A maradék hideg tejben elkeverjük a mandulaaromát és a likőrt, majd gyors mozdulatokkal a zselatinos tejet, és jéghideg vízfürdőbe állítva enyhe sűrűsödésig keverjük-hűtjük. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, lazán beleforgatjuk a krémbe, 4 csudaszép kehelybe szedjük-simítjuk, és 4 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

3. Az áfonyát hagyjuk felengedni, egyharmadát félreteszünk a díszítéshez. A maradékot edénykébe csúsztatjuk, hozzáadjuk a citromlét és 100 g cukrot, szelíd tűzön 15 percig főzzük-sűrítjük, kihűtjük.

4. Tálalás előtt a krém tetejére simítjuk az áfonyamártást, belenyomkodjuk a félretett áfonyaszemeket. A habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk belőle a krém tetejére. További 1-1 szem áfonyával és mandulalapocskákkal díszítve kínáljuk.

Tippek:

– Szezonban a fenti módon, friss áfonyából készíthetjük.
– Készen kapható áfonyaöntettel is finom, így a friss áfonyából mindössze 100-120 g elegendő a díszítéshez.
– Áfonyadzsemmel is készíthetjük, de minden karakteres-savanykás gyümölcsdzsemmel, lekvárral is finom!
– A mandula natúr mivoltában is finom csemege, de még ízletesebb, ha kissé megpirítjuk: serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül, folyamatosan kevergetve-rázogatva éppen csak világosdrappra pirítjuk, majd azonnal lapostányérra csúsztatjuk (a forró serpenyőben hagyva pillantok alatt megég és keserű lesz!), hagyjuk kihűlni. Piríthatunk egyszerre többet is, ha kihűlt, jól záródó dobozba/csavaros üvegbe zárjuk, felhasználásig a hűtőben tároljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 12 + 4 óra hülési idő

Energiatartalom:

562 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Majonézes
tojássaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Ráksaláta
narancskehelyben

Tatárbifsztek

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Gazdag rizssaláta
tojással

Avokádókrém
paprikaladikban

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: