SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Tonhalas brokkolisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g brokkoli (mélyhűtött)
- 1 közepes fej hagyma vagy 5 - 6 szál újhagyma
- 1 kis fej jégsaláta
- 1 piros húsú paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 citrom vagy lime (zöldcitrom)
- 2 doboz olívaolajos tonhal (kb. 300 g)
- 2-3 szál petrezselyem
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A brokkolit apró rózsákra bontjuk, majd enyhén sós vízbe dobjuk (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), és az újraforrástól számított 5 percig főzzük. Hideg vízbe szedve-merítve lehűtjük, gondosan lecsepegtetjük.
2. A citromot félbevágjuk, egyik felét vékonyan felkarikázzuk, a másiknak kinyomjuk és átszűrjük a levét. A hagymát felkarikázzuk, összekeverjük egy kevés sóval, borssal és 2 ek. citromlével. A salátát kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, aztán falatnyi darabokra tépkedjük, és nem túl mély tálba terítjük. A paprikát vékony csíkokra szeljük. A halat kiemeljük az olajból, lecsepegtetjük, nagyobb darabokra bontjuk.
3. A hagyma alól leöntött és még 1-2 ek. citromlében simára keverünk ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, az áttört fokhagymát és a hal olaját.
4. A brokkolit, a paprikát, a hagymát és a tonhaldarabokat a salátaágy tetejére rendezzük, citromkarikákkal és petrezselyemlevélkékkel díszítjük, de a szépség kedvéért csak fogyasztáskor, az asztalnál locsoljuk meg az öntettel. Pirított kenyér, friss, sokmagos zsemle, bagett illik hozzá.
Tippek:
A tonhal egy részét helyettesíthetjük csíkokra vágott füstölt lazacszeletekkel vagy eltördelt sprotnival, illetve kagylóval (natúr lében) is.
Italajánlat:
Könnyű, száraz fehérbor