LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Elendel
Joghurtos
sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g sütőtök (sonkatök)
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- 2 ek. tisztított tökmag
- 1 ág (kb. 20 cm-es) rozmaring
- 1 biocitrom
- 200 g natúr krémjoghurt
- só, bors
- 1 szál újhagyma
1. A sütőtököt leöblítjük, kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, meghámozzuk, majd nagyobb kockákra daraboljuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát félbevágjuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk.
2. Közepes lábasban felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a sütőtököt, felengedjük 1,5 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és fedő alatt, lassú tűzön vajpuhára pároljuk.
3. Közben a tökmagot serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. A rozmaringágat leöblítjük, tűleveleit lecsipkedjük és finomra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük.
4. A megpuhult tököt levével együtt péppé-krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a rozmaringot, a citromhéjat, 1/2 citrom átszűrt levét és a joghurt kétharmadát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összeforraljuk (ha túl sűrű, kevés vízzel higítjuk). A levest tálkákba szedjük, mindegyik közepére teáskanálnyit pöttyintünk a maradék joghurtból. Tetejét a pirított tökmaggal, felkarikázott újhagymaszárral díszítjük, és azonnal-forrón tálaljuk.