SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Fotó: Hemző Károly
Szőlős-habos korona
Hozzávalók 16 szelethez:
- A tésztához:
- 1,5 dl tej
- 1 kockacukor
- 20 g élesztő
- 350 g finomliszt + a formához
- 150 g vaj/margarin + a formához
- 4 tojás
- 40 g porcukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- só
- Továbbá:
- 50 g puha mazsola
- 400 g fehér és piros csemegeszőlő vegyesen
- 1/2 dl brandy
- 1 dl muskotályos fehérbor
- 200 g kristálycukor
- 2 tasak habfixáló
- 4 dl tejszín
1. A savarintésztához a felsorolt hozzávalókat hólyagos, lágy tésztává dagasztjuk. Beleforgatjuk a leöblített, jól lecsepegtett mazsolát, letakarjuk, 30 percig kelni hagyunk.
2. A tálból egyenesen egy 26 cm-es, vajjal/margarinnal kikent és kilisztezett koronaformába szedjük a tésztát, konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg ki nem tölti a formát (kb. 30 perc), majd 180 °C-os sütőben 45 percig sütjük (tűpróba!). 5 perc múlva rácsra borítjuk a formából, hagyjuk langyosra hűlni, végül peremes tálra emeljük.
3. Közben a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket meglocsoljuk a brandyvel. A borból, 1,5 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, hozzáöntjük a szőlő alól a brandyt, merőkanalanként a tésztára locsoljuk, és 1 órát pihentetjük.
4. Tálalás előtt a koronát lapos tálra helyezzük. A habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, felét a korona közepébe simítjuk. 2 ek. kivételével tetejére púpozzuk a szőlőt, bevonjuk a maradék habbal, végül belenyomkodjuk félretett szőlőszemeket. Zsenge szőlő- vagy citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk.
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle, a szirupot bor helyett szőlőlével készítjük, és rumaromával ízesítjük.