DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék
Gyerekkorom egyik emblematikus nyalánksága – akkoriban családiasan, ki tudja miért, rumpudingnak neveztük –, amelyet édesanyám gyakran készített sütemény helyett, mivel a gyors és olcsó desszertek közé tartozott (a mandula, csokoládé és tejszín későbbi huncutság). Csak egy nagy baja volt: várni kellett rá jó néhány órát – és ez nem mindig sikerült...

Fotó: Hemző Károly
Meggyes-rumos
rakott piskóta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 üveg kimagozott meggybefőtt (kb. 700 g)
- 2-3 kisujjnyi biocitromhéj
- 1/4 kk. őrölt fahéj
- 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg
- 1 púpozott ek. étkezési keményítő
- 40 g mandulapálcika
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 40 g kristálycukor
- 5+1,5 dl tej
- 1 dl rum
- 250 g babapiskóta
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 1/2 tasak (5 g) habfixáló
- 1 dl tejszín
- 2 ek. étcsokoládéforgács
- 1-2 citromfűbóbita
1. A meggyet leszűrjük, levét a citromhéjjal és a fűszerekkel 2 percig forraljuk, majd (1 szép szem kivételével) beletesszük a meggyet. 1/2 dl vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a meggyhez adjuk, éppen csak besűrítjük (1 perc).
2. A mandulát zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk. A pudingporból, a kristálycukorból és 5 dl tejből pudingot főzünk, langyosra hűtjük. 1,5 dl tejet elkeverünk a rummal (ha gyerek is kap belőle, 2,5 dl tejjel és rumaromával vagy 1/2 kk. vaníliaesszeciával készítjük!).
3. Mély üvegtál aljára simítunk 2 ek. meggykrémet. A babapiskótákat félbetörjük, felét a rumos tejbe forgatjuk, a meggy tetejére szórjuk, aztán 2-3 ek. meggy, a maradék rumos tejbe forgatott babapiskóta, a mandula, végül a maradék meggy következik. Tetejére öntjük-simítjuk a pudingot, hagyjuk teljesen kihűlni, aztán gondosan letakarjuk, és 4 órára behűtjük.
4. Tálalás előtt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, dundi rózsákat nyomunk belőle a rakottas tetejére, végül megszórjuk csokoládéforgáccsal. A félretett meggyszemmel és citromfűbóbitával díszítjük. Nagyobb galuskákra szaggatva kínáljuk. Gyors, finom, elronthatatlan.
Tippek:
A fenti módon készíthetjük 500 g friss kimagozott meggyel + 2 dl dobozos meggylével is.
Változatok:
Egyéb karakteres, lédús gyümölccsel vagy annak befőttváltozatával is pompás.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 10 perc + 4 óra érlelési idő
Energiatartalom:
689 kcal/adag
Nehézségi fok: