HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Citromos csirke
bormártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagyobb csirkecomb
- 1 ágacska (10 cm-es) rozmaring + a díszítéshez
- 2 citrom + 1 a díszítéshez
- 1 ek. kristálycukor
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1+1 dl félszáraz fehérbor
- 1 csapott ek. étkezési keményítő
1. A csirkecombokat megmossuk, lecsepegtetjük, fedeles műanyag dobozba vagy mélyebb üveg- vagy porcelántálba tesszük. A páchoz a rozmaringot leöblítjük, levélkéit finomra vágjuk. 2 citrom levét kinyomjuk, átszűrjük, elkeverjük a cukorral, a fahéjjal, az olívaolajjal, a rozmaringgal, az áttört fokhagymával, ízlés szerinti sóval és borssal, majd meglocsoljuk vele a csirkecombokat. Gondosan letakarjuk, és a hűtőszekrényben 6 órán át (még jobb, ha egy éjszakán át) pácoljuk, 2-3 alkalommal megforgatjuk.
2. Áttesszük a combokat egy mélyebb sütőedénybe, tetejükre locsoljuk a pácot, alájuk öntünk 1 dl bort, aztán lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára pároljuk (kb. 40 perc). Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket (így kevesebbet kell majd mosogatni), visszatesszük a sütőbe, és pirosra-ropogósra sütjük (20-25 perc).
3. Közben a mártáshoz a pecsenyealjat lábaskába szűrjük, zsírtalanítjuk, hozzáadjuk a maradék 1 dl borban elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük, melegen tartjuk.
4. A csirkecombokat tálra rendezzük, citromgerezdekkel és rozmaringbóbitákkal díszítjük, a bormártást pedig külön csészében kínáljuk. Petrezselymes krumpli, párolt rizs illik hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor (amit a mártáshoz is használunk)
Elkészítési idő:
1 óra
+6 óra pácolási idő
Energiatartalom:
298 kcal/adag
Nehézségi fok: