VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek
Valamikor a 70-es évek végén – igen, ez még a múlt században volt, de feltételezem, hogy sokak emlékezetében él még – elképzelhetetlen volt egy buli
a franciasalátára tálalt kaszinótojás és svéd gomba nélkül – ez volt a kor divatja.
De hogy miért éppen svédnek neveztük, amikor ízei inkább a mediterrán konyhára jellemzőek, ezt így jól utánagondolva sem tudom.
Nemrégiben kedves unokahúgom, Mariann kereste a receptet a honlapon, és
nem találta – nem is találhatta, mert valahogy elfeledkeztem erről a finom, ízletes vendégváróról. Most pótolom a hiányt.

Fotó: Hemző Károly
Svéd gombasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 tojás
- só, bors
- 400 g friss vagy 1 kis doboz felaprózott paradicsom
- 400 g sampinyon gomba
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- 80 g paradicsompüré
- 1/2 biocitrom
- 1 babérlevél
- 1-2 csipet porcukor
- néhány bazsalikombóbita
1. A tojásokat megmossuk, erősen sós vízben keményre főzzük (10 perc), azonnal hideg vízbe merítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A paradicsomokat megmossuk, 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, szárcsonkjukat, magjaikat eltávolítjuk, húsukat felaprózzuk. A gombát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a gombát felszeleteljük, a hagymát finomra vágjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a gombát, néhány percig élénk tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot (ha konzerv, levével együtt), a paradicsompürét, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és átszűrt levét, a babérlevelet, egy kevés sót, frissen őrölt borsot, végül ízlés édesítjük, és lassú tűzön, fedő nélkül puhára-sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni.
3. A tojásokat meghámozzuk, gerezdekre/karikákra szeljük. A gombasalátát csinos tálba szedjük, a tojással (vagy citromkarikákkal/-gerezdekkel) és bazsalikommal/petrezselyemmel díszítjük. Friss, sokmagos-rozsos kenyérrel, illetve pirítóssal előételként, mártogatóként, hidegbüfé részeként kínálhatjuk.
Tippek:
Melegen, tésztaételek „feltéteként” is pompás (ez esetben reszelt parmezán/érlelt juhsajtot kínálunk hozzá).
Italajánlat:
Bármilyen enyhén alkoholos ital