HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Fotó: Hemző Károly
Tarjás-cukkinis
sertésrolád
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 nagy, sárga és piros húsú paprika
- 2 ek. borecet
- só, bors
- 2 gerezd+1 nagyobb fej fokhagyma
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 zsenge cukkini
- 40 g reszelt füstölt sajt
- 2 nagy szelet sertéscomb vagy pulykamell (300 g/szelet)
- 1 ek. paprikakrém
- 6 vékony szelet főtt tarja
- 2+2 ek. olaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 közepes fej hagyma
- 800 g krumpli
- 1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
- 2-3 szál petrezselyem
- 2-4 bazsalikombóbita






1. Először (akár előző nap) a sült paprikát készítjük el: a paprikákat megmossuk, alufóliával bélelt tepsibe fektetjük (hogy kevesebbet kelljen mosogatni!), és 220 °C-ra előmelegített sütőben, többször megforgatva barna csíkosra-foltosra sütjük őket (kb. 30 perc). Nagyobb méretű nejlontasakba zárva 10-15 percig pihentetjük (A), aztán felvágjuk a tasakot, lehúzzuk a paprikák héját (B), és nem túl mély tálra rendezzük.
2. Az öntethez a paprikák levét tálkába szűrjük, elkeverjük a borecettel, 1/4 kk. sóval, kevés frissen őrölt borssal, 2 gerezd áttört fokhagymával, az apránként hozzáadott olívaolajjal, és a paprikákra locsoljuk. Tálalásig szobahőmérsékleten érleljük (ha előzőleg készítjük el, gondosan letakarva a hűtőben tároljuk, de tálalás előtt fél órával kivesszük, hogy a dermedt olaj felengedhessen).
3. Miközben a paprika sül, a cukkini két végét levágjuk, hosszanti szeletekre gyaluljuk, meghintjük egy kevés sóval. A hússzeleteket leöblítjük, folpackkal letakarva kiverjük-elvékonyítjuk, megkenjük a paprikakrémmel (C), beterítjük a cukkiniszeletekkel, megszórjuk a sajttal, végül tetejükre fektetjük a tarjaszeleteket (D). Hosszanti irányban egymásra hajtjuk-feltekerjük a hússzéleket, fogvájóval sűrűn megtűzzük, a fogvájók előtt és után, keresztezve, mintha cipőt fűznénk be, vékony zsineggel megkötözzük-összefogjuk a roládokat (E), bedörzsöljük sóval és borssal.
4. A hústekercseket sütőedénybe fektetjük, meglocsoljuk 2 ek. olajjal és a borral, melléjük dobjuk a gerezdekre szelt hagymákat, valamint a félbevágott fokhagymafejet. Letakarjuk, 180 °C-os sütőben 30 percig pároljuk, majd fedetlenül pirosra sütjük (további 25-30 perc).
5. A körethez a krumplit meghámozzuk, megmossuk, közepes méretű sütőtálba gyaluljuk. Összekeverjük 1/2 kk. sóval és 2 ek. olajjal, megszórjuk a rozmaringlevélkékkel, és ugyancsak a sütőben aranysárgára sütjük (ha nem légkeveréses a sütőnk, félidőben megcseréljük a két sütőedényt).
6. A hústekercseket vágólapra emeljük, alufólia alatt 5-8 percig pihentetjük. Eltávolítjuk a zsineget és a fogvájókat, nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük. Köréjük szedjük a zsírtalanított pecsenyealjat, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, bazsalikommal díszítjük, és a burgonya, valamint a sült paprika kíséretében tálaljuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor