DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták

Fotó: Hemző Károly
Gundel-palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
- A palacsintához:
- 150 g finomliszt
- 1 csipet só
- 3 tojás
- 3 dl tej
- buborékos ásványvíz vagy szódavíz
- 1/2 dl rum
- 2 ek. olaj
- A töltelékhez:
- 50 g puha mazsola
- 1 dl tej
- 80 g porcukor
- 120 g darált dió
- 1/4 kk. őrölt fahéj
- 1 narancs reszelt héja
- 1/2 dl rum
- A csokoládémártáshoz:
- 2 dl tejszín
- 100 g étcsokoládé
- 40 g porcukor
- 3 tojássárgája
- 1 kk. étkezési keményítő
- 1+2 dl tej
- 1/2 vaníliarúd
1. A palacsintához a felsorolt hozzávalókból, az alapreceptnél leírt módon palacsintatésztát keverünk, majd 8-12 (személyenként 2-3) palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, melegen tartjuk.
2. A töltelékhez a mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük. A tejet felforraljuk a porcukorral. Hozzáadjuk a diót, a fahéjat és az alaposan megmosott narancs reszelt héját. Mérsékelt tűzön 1 percig főzzük, hagyjuk kihűlni, végül belekeverjük a mazsolát és a rumot. Arányosan elosztva megkenjük vele a palacsintákat, zsebkendőszerűen félbe-negyedbe hajtjuk vagy feltekerjük, tűzálló tálra rendezzük.
3. A csokoládémártáshoz a tejszínt kemény habbá verjük. A csokoládét felaprózzuk. A porcukrot habosra keverjük a tojássárgákkal, az étkezési keményítővel és 1 dl hideg tejjel. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejéből a pépet, a maradék 2 dl tejhez adjuk, felforraljuk, 5 percig pihentetjük. Kiemeljük a tejből a vanílirudat, beleolvasztjuk a csokoládét, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a tojásos masszát, de csak addig forrósítjuk, amíg besűrüsödik. Lehúzzuk a tűzről, kíméletesen belekeverjük a tejszínhabot, fedő alatt melegen tartjuk.
4. Tálalás előtt bevonjuk a csokoládémártással a palacsintákat, és 200 °C-ra előmelgített sütőben 5-8 perc alatt átforrósítjuk. Kifilézett narancsgerezdekkel, citromfűlevélkékkel vidámíthatjuk, és azonnal tálaljuk.
Megjegyzések:
Az éttermekben gyakran meglocsolják a palacsinta tetejét felforrósított és meggyújtott rummal vagy egyéb alkohollal, azaz flambírozzák, és „lángoló” palacsintaként tálalják.
Érdekességek:
Nevét alkotójáról, a híres magyar vendéglős dinasztia nagyjáról, Gundel Károlyról kapta.
Italajánlat:
Félszáraz desszertbor vagy pezsgő
Elkészítési idő:
1 óra 15 perc
Energiatartalom:
341 kcal/palacsinta
Nehézségi fok: