2020. január 23.
Zelma napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Fokhagymás-rokfortos
hagymakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis fej hagyma
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 4-5 szál újhagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • 5 dl tej
  • 3 ek. burgonyapehely
  • 2 dl tejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 120 g rokfort vagy márványsajt
  • 1 szál petrezselyem

1. A hagymaféléket és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát apró kockákra, a póréhagyma fehér és világoszöld részét, valamint az újhagymát (10-15 cm-es zöldjével együtt) karikákra vágjuk; a zöld hagymaszárból félreteszünk 1 evőkanálnyit a díszítéshez.

2. Az olajat felforrósítjuk, üvegesre fonnyasztjuk benne a hagymaféléket és a fokhagymát. Megszórjuk az elmorzsolt erőleveskockákkal, felöntjük a tejjel és 1 liter vízzel, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára pároljuk (30-35 perc).

3. Hozzáadjuk a tejszínt, botmixerrel az egészet péppé turmixoljuk, ízlés szerint utánasózzuk, fehér borssal és kevés frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, majd éppen csak felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, lazán belekeverjük a burgonyapelyhet, 1 percig pihentetjük, végül beleolvasztjuk a rokfort/márványasajt felét, és jól összekeverjük.

4. A levest mélytányérokba szedjük, tetejére szórjuk a maradék sajtot, a félretett hagymazöldjével és petrezselyembóbitákkal díszítve tálaljuk.

Tippek:

Készíthejük fele mennyiségű sajttal is, ez esetben pirított zsemlekockákkal szórjuk meg a leves tetejét.

Megjegyzések:

Ha az étel ízhatását nem zavarja, a levesek, főzelékek, mártások, töltelékek egyik rendkívül egyszerű sűrítési módja, ha püré készítéséhez való burgonyapelyhet használunk – ezt a csomagoláson olvasható javaslat szerint dolgozzuk el az (általában tűzről lehúzott, olykor kissé visszahűtött) ételben, és már nem forraljuk tovább, mert elnyúlósodik.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

370 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Zöldségkrémleves

Spárgás
tojáslepény

Tejszínes
cukkinikrémleves

Dijoni hagymasaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Ráksaláta
narancskehelyben

Burgonyakrémleves

Svájci sajtleves

Pórékrémleves

Karfiol-brokkoli
krémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: