DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

Fotó: Hemző Károly
Narancsos
gesztenyeparfé
Hozzávalók 8 személyre:
- 8 db kb. 1,5 dl-es, 8-9 cm átmérőjű, porcelán felfújtforma
- 750 g gesztenyemassza (mélyhűtött)
- 1 dl rum
- 8 tojássárgája
- 100+100 g porcukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 4 tojásfehérje
- só
- 4+2 dl tejszín
- 2 narancs
- 1 tasak habfixáló
- néhány kisebb citromfűlevél








1. A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Alufóliából 8 db 10 cm széles, 35 cm hosszú csíkot vágunk, és körbekerítjük velük a felfújtformákat (A).
2. A gesztenyemasszát simára keverjük a rummal. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, hozzáadunk 100 g porcukrot és a vaníliás cukrot, majd forró vízfürdőbe állítva besűrítjük, és apránként a gesztenyéhez adjuk (B).
2. A maradék 100 g porcukorból és 1 dl vízből szirupot forralunk (1 perc). A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, vékony sugárban hozzáöntjük a meleg szirupot, és fényes, kemény habbá verjük.
3. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk. A gesztenyemasszához adjuk előbb a tojás-, azután a tejszínhabot (C), majd az alufóliával felmagasított formákba szedjük-simítjuk, és 12 órára betesszük a mélyhűtőbe.
4. Tálalás előtt 15 perccel kivesszük a formákat a mélyhűtőből. A narancsokat megmossuk, vastagon, húsukba is belevágva meghámozzuk (D) és kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst (E). A maradék 2 dl tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és csillagcsőrős habzsákba szedjük. Lehántjuk a parfék oldaláról az alufóliát (F), tetejüket tejszínhabrózsákkal (G), narancsgerezdekkel és citromfűlevélkékkel díszítjük. Rolettit, édes ostyát, (advent-karácsonytájt pedig) mézespuszedlit kínálhatunk hozzá.
Tippek:
Mivel ehhez az édességhez csak 4 tojásfehérje szükséges, a többiből érdemes habcsókot, puszedlit sütni, de elhasználhatjuk omletthez, fasírthoz, rántottához, sőt hús panírozásához is.
A tojásfehérjéket gondosan dobozba vagy csavaros üvegbe zárva eltehetjük a mélyhűtőbe is (8-10 hónapig eltartható) – a dobozt/üveget tanácsos felcímkézni megjelölve az eltevés dátumát és a tojásfehérjék darabszámát is. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és haladéktalanul felhasználjuk (megsütjük-főzzük)!
Italajánlat:
Édes desszertbor vagy pezsgő
Elkészítési idő:
20 perc
+ 12 óra hűlési idő
Energiatartalom:
582 kcal/adag
Nehézségi fok: