2020. június 6.
Norbert napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A borjúmájat (általában a májat), nem szabad túlságosan hosszú ideig sütni, mert kiszárad és rágós lesz. A szalonnaszeletek társasága kifejezetten jót tesz neki, mert nemcsak szaftosabb, hanem ízletesebb is lesz tőle, noha igazi karakterét a fenséges-különleges zsálya adja meg.


Fotó: Hemző Károly

Szalonnás-zsályás
májnyársak

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g kemény paradicsom
  • 1 csokor újhagyma vagy 1 nagy fej főzőhagyma
  • 1-2 csipet szárított oregánó
  • 2 ek. balzsamecet
  • só, bors
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • Továbbá:
  • 500 g borjúmáj egyben
  • 12-16 zsályalevél
  • 8 hosszú szelet bacon
  • 3 ek. olaj
  • 8 db 20 cm-es bambuszpálcika
A
B
C

1. A salátához a paradicsomokat és a hagymát vékonyan felkarikázzuk, nem túl mély tálba terítjük, megszórjuk az oreganóval, lefedjük hidegre tesszük. Tálalás előtt elkeverünk a balzsamecetben néhány csipet sót, apránként az olívaolajat, a salátára locsoljuk, végül meghintjük frissen őrölt borssal.

2. A nyársakhoz a májat leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róla a vizet, megtisztítjuk a hártyáktól és inaktól, 3x3 cm-es darabokra-kockákra vágjuk (A). A zsályaleveleket leöblítjük, a nagyobbakat félbevágjuk. Minden szalonnaszeletre 1-1 májkockát és zsályalevelet fektetünk, átszúrjuk bambuszpálcikával, és felhajtjuk rá a szalonnát (B). Ismét máj és zsálya következik, aztán harmonikaszerűen lehajtjuk-átszúrjuk a szalonnát, és így tovább – a szalonnaszelet hosszúságától függően kb. 3 májkockát tudunk egy nyársra fűzni. Összesen 8 nyársat készítünk.

3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a maradék zsályaleveleket, majd beletesszük a nyársak felét, és meg-megforgatva, élénk tűzön körbesütjük őket (összesen 5-6 perc!) (C). 100 °C-os, kikapcsolt sütőben melegen tartjuk, amíg megsütjük a többi nyársat is. Valamennyit tálra rendezzük, sózzuk, borsozzuk, bevonjuk az átszűrt pecsenyelével. Friss kenyeret, (héjában) sült burgonyát kínálhatunk hozzá.

Tippek:

A nyársakat süthetjük grillen is (szalonna nélkül vagy szalonnával, alu-grilltálcán), ez esetben sütés előtt körbekenjük őket olajjal, és többször megforgatjuk. Csak a végén sózzuk, borsozzuk.

Érdekességek:

– A máj hajlamos arra, hogy sütés-főzés közben megkeményedjen, ezért tanácsos csak a sütés végén sózni és a javasolt sütési idő megtartani – akkor jó, ha a belseje szép rózsaszín marad.
– A májban lévő víz sülés közben gőzzé alakul, pattog-spriccel, ezért célszerű a serpenyő/edény tetejére cseppfogó nyeles hálót helyezni, nehogy megégesse a kezünket-arcunkat!

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

410 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Marinált zöldségek

Grillmártások

Marharagu
sáfrányos rizottóval

Hideg pulykasült
mediterrán salátával

Sonkás grissini
dinnyével

Sonkás-ricottás
padlizsántekercs

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Tatárbifsztek

Olívás
paradicsomsaláta

Fasírt-muffin

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Rukolás-rokfortos
saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: