2019. október 24.
Salamon napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Mindössze egy csirke, néhány szem gomba, paradicsom és hagyma állt rendelkezésére a séfnek, hogy vacsorát rögtönözzön a csatára készülődő császárnak. Az ételt azóta is készítik – néhol egy kevés szarvasgombával
illatosítják a mártást, néhol folyami rákkal gazdagítják az ételt, de ez
az egyszerű változata is remek.


Fotó: Hemző Károly

Marengói csirke –
Napóleon kedvence

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 alsó csirkecomb vagy 4 nagyobb egész comb
  • 1-2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 400 g apró szemű sampinyon gomba
  • só, bors
  • 1 doboz (400 g) konzerv hámozott paradicsom egészben vagy 600 g friss, érett paradicsom
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2-3 ek. finomliszt
  • 3 ek. paradicsompüré vagy -sűrítmény
  • 1/2 kk. kristálycukor
  • 1 dl fehérbor

1. A csirkebuzogányokat/-combokat megmossuk, szárazra töröljük (a combokat kettévágjuk), bedörzsöljük a provence-i fűszerkeverékkel, porcelán vagy üvegtálba tesszük. Meglocsoljuk az olajjal, és legalább 2 órára (még jobb, ha egy éjszakára) betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprózzuk. A gombát megtisztítjuk, szárával együtt elnegyedeljük-elnyolcadoljuk. A paradicsomot kiemeljük a levéből, ujjnyi széles csíkokra vágjuk (ha friss paradicsomból készítjük, 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük és meghámozzuk, a többi ugyanaz).

3. Nagyobb serpenyőbe öntjük a hús alól a pácolajat, hozzáadjuk a vajat/margarint, felforrósítjuk. Megszórjuk a csirkehúst sóval, frissen őrölt borssal, valamint fátyolnyi liszttel, két kanállal meg-megforgatva körbepirítjuk, aztán kiszedjük a serpenyőből.

4. A zsiradékba dobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a gombát, 3-4 percig pirítjuk, majd levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét/-sűrítményt, a cukrot és a fehérbort. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk. Beletesszük a csirkehúst, lefedjük, és szelíd tűzön puhára pároljuk (30-35 perc).

5. Az ételt mélyebb tálba szedjük vagy (ha csinos) a serpenyőben hagyjuk, és kakukkfűvel vagy bazsalikommal díszítve kínáljuk. Főtt tészta, polenta illik hozzá.

Tippek:

Szokták úgy is tálalni, hogy vajban/margarinban pirított kenyérszeletekkel körberakják a tálra rendezett húsdarabokat, és tükörtojásokat csúsztatnak a kenyér tetejére.

Érdekességek:

A fáma szerint az étel Napoleon II. itáliai hadjáratának idején született. Az Alessandria városától néhány kilométerre fekvő Marengo község határában gyülekeztek a francia és a csaknem kétszeres túlerőt képviselő osztrák seregek. Napóleon – a hadtáp szűkös lehetőségeit figyelmbe véve – valami könnyű, de tápláló ételt kívánt. A másnapi győztes csata valószínűleg nem a szakács leleményének, hanem Desaix tábornok felmentő csapatainak köszönhető, ám a kissé babonás császár (mivel amúgyis a csirke volt a kedvence) ezentúl mindig ezt vacsorázta csata előtt.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

785 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Orosz
csirkehússaláta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Spenótos
rakott krumpli

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Tatárbifsztek

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Ráksaláta
narancskehelyben

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Mandarinos-májas
zellerfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: