2021. október 24.
Salamon napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Birsalmás sertésfonat

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 kisebb szűzpecsenye vagy 4 szelet  sertéscomb (800 g)
  • só, bors
  • 1 kk. szárított borsikafű
  • 2 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kg birsalma
  • 1 biocitrom héja és leve
  • 1 ek. méz
  • kisujjnyi fahéj
  • 6 szegfűszeg
  • 50 g gyalult mandula
  • 1-2 szál petrezselyem
  • néhány salátalevél

1. A húst besózzuk, hosszában 3 azonos vastagságú csíkra vágjuk úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon, megszórjuk a borsikafűvel és hármas fonással megfonjuk, a fonat végét hústűvel betűzzük (lásd Sertésfonat vincellér módra). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát elnegyedeljük, a fokhagymagerezdeket kissé ellapítjuk.

2. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne a fonatokat. Áttesszük egy sütőedénybe, alájuk öntjük a bort, melléjük dobjuk a hagymát és a fokhagymát, közepes hőmérsékleten (180 °C), a sütőben puhára pároljuk (40-45 perc), majd további 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

3. Miközben a hús sül, meghámozzuk a birsalmákat, gerezdekre vágjuk, magházukat kiemeljük. Azonnal 1 liter citromlével ízesített vízbe dobjuk, hozzáadjuk a mézet, a fahéjat, a szegfűszeget, 2 ujjnyi citromhéjat és 1 csipet sót, puhára főzzük (ne essen szét!). Szűrőkanállal levéből kiemeljük, jól lecsepegtetjük.

4. A mandulát serpenyőben, zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk (a forró serpenyőben túlpirul és megég!).

5. A fonatokat előmelegített tálra rendezzük, meglocsoljuk pecsenyelével. Melléjük halmozzuk a birsalmát, megszórjuk a pirított mandulával, néhány csipet vágott petrezselyemmel és salátalevelekkel vidámítva tálaljuk. A zsírtalanított pecsenyaaljat külön tálkában kínáljuk. Párolt rizs, hasábburgonya illik hozzá.

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

617 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kalocsai
töltött sertéscomb

Sertéscsülök
pékné módra

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Bakonyi
sertésborda

Húsos
lilahagymatorta

Hagymás rostélyos

Szilvásgombóc

A húsvéti sonkáról

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Diós-mákos bejgli

Tiszai halászlé
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: